Kofola trhá rekordy, v lete ju potiahli prímorské krajiny

Za rastom tržieb je mimoriadne úspešná sezóna v regióne Adriatic.

24.11.2021 09:45
kofola,capovanie,pitie Foto:
Kofola zvyšuje ceny nápojov.
debata (4)

Tržby skupiny Kofola v treťom štvrťroku medziročne vzrástli o 34 miliónov českých korún, teda 1,3 mil. eur, pričom presiahli hranicu 82 mil. eur. O 1,6 % tak prekonali vlaňajší rekordný výsledok. V letných mesiacoch sa skupine darilo ako na českom a slovenskom trhu, tak aj v adriatickom regióne. Prevádzkový zisk EBITDA sa za deväť mesiacov roka medziročne zvýšil o 81 miliónov českých korún (3,1 mil. eur), na viac ako 38 mil. eur. Manažment Kofoly tak spresnil svoj celoročný odhad v rozmedzí 1,08 až 1,12 miliardy českých korún a na novembrovom valnom zhromaždení navrhne výplatu dividendy.

kofola,capovanie,pitie Čítajte viac Kofola zvyšuje ceny nápojov. Zdražovaniu sa nevyhnú ani maloobchody

„Tohtoročná letná sezóna sa nám v predajoch vydarila ešte o trochu lepšie ako tá vlaňajšia, ktorá bola rekordná. Tentokrát stojí za celkovým medziročným rastom tržieb skupiny najmä adriatický región,“ komentoval vývoj generálny riaditeľ skupiny Kofola Jannis Samaras. Na slovenskom aj českom trhu je dlhodobo letnou predajnou jednotkou čapovaná Kofola. Spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko sa aktuálne pripravuje na spustenie systému zálohovania PET fliaš a plechoviek na Slovensku.

Medziročný kvartálny rast tržieb skupiny Kofola v adriatickom regióne predstavoval 13,3 %. Prevádzkový zisk EBITDA sa zvýšil o 16 %. „Aj v našom regióne prišlo pred letom k uvoľneniu pandemických opatrení a zároveň sa do neho začali vracať turisti, ktorí po vlaňajšej pauze chceli svoje dovolenky opäť tráviť v turisticky atraktívnych oblastiach Chorvátska a Slovinska. To sa pozitívne prejavilo na raste predajov predovšetkým v Chorvátsku, ktoré rástli dvojciferným tempom,“ vysvetlil generálny riaditeľ Radenska Adriatic Marián Šefčovič. Na novembrovom valnom zhromaždení plánuje skupina navrhnúť výplatu dividendy vo výške 13,50 českých korún na akciu.

Skupina Kofola je výrobcom nealkoholických nápojov s jedenástimi výrobnými závodmi na piatich európskych trhoch. Celkovo zamestnáva takmer 2 000 ľudí. Do produktového portfólia skupiny v ČeskoSlovensku patrí tradičný kolový nápoj s originálnou receptúrou Kofola, pramenitá voda Rajec, minerálna voda Kláštorná Kalcia, rad sirupov Jupí, hroznový nápoj Vinea, detské nápoje Jupík, energetický nápoj Semtex a ďalšie československé značky Chito, Top Topic a Citro Cola.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #tržby #kofola