Pokračovanie článku: Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

Slovalco priamo zamestnáva 450 ľudí a nepriamo vytvára ďalších 2000 až 2500 pracovných miest, a teda je kľúčovým podnikom v Žiarskom regióne. Firma vyčíslila, že každoročne do štátneho rozpočtu na priamych a nepriamych platbách odvádza okolo 50 miliónov eur, teda v posledných 10 rokoch zaplatili len na daniach, odvodoch a poplatkoch 276 miliónov. Navyše, slovenským dodávateľom za toto obdobie vyplatilo Slovalco 2 miliardy eur za dodaný materiál či služby.

Hlinikári pripomínajú, že Slovalco nakupuje elektrinu vyrobenú výlučne z jadrovej energie za štandardne stanovené ceny od slovenského komerčného producenta. „Pri takto vyrobenej elektrine nevznikajú takmer žiadne emisie, takže jej výroba nie je zaťažená nákladmi na emisné povolenky. Napriek tomu Slovalco platí cenu elektrickej energie zvýšenú o náklady na emisné povolenky kvôli systému obchodovania s povolenkami a otvorenosti trhu s elektrinou. Slovalco, rovnako ako všetky energeticky náročné podniky v EÚ, tak musí znášať násobne vyššie náklady na spotrebu elektriny oproti konkurenčným výrobcom mimo EÚ,“ dodal Oťapka.

Richard Sulík Čítajte viac Jednoduchší predaj "zakázaných" tovarov či viac e-komunikácie. Kilečko 2 má ušetriť firmám 200 miliónov

Problémom je globálna konkurencia

Slovenskí výrobcovia zhodne tvrdia, že s modernou ekologickou výrobou im hrozí vytlačenie z trhu, v horšom prípade zánik. „Slováci tak môžu prísť o prácu a na globálnom trhu začnú dominovať producenti, ktorí neriešia ekologické náklady. Štát žiadame, aby sa príjmy z predaja emisných povoleniek férovo vracali späť do priemyslu,“ povedal Slobodník.

Európska únia totiž cieľ znižovať emisie CO2 napĺňa cez emisné povolenky, ktoré dostávajú jednotlivé členské štáty a tie ich ďalej predávajú miestnym výrobcom. Keďže elektrárne sú tiež nútené kupovať emisné povolenky, tieto náklady pretavili do cien energie. Cena elektriny sa tak za ostatné mesiace enormne zvýšila. Zdraženie pritom pocítili nielen domácnosti či služby, ale najmä priemyselníci, predovšetkým výrobcovia z hutníckeho odvetvia, ktorí pracujú so železom, hliníkom či oceľou. Ohrozený je podľa priemyselníkov aj sklársky a chemický priemysel, ktoré patria k energeticky najnáročnejším.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #budaj #envirofond #priemyselné podniky