Na trhu nastala zmena. Tržby v priemysle začali padať

Tržby v priemysle počas augusta 2021 po šiestich mesiacoch medziročného rastu klesli o 6,6 percenta, čo ovplyvnil medziročný pokles tržieb v rozhodujúcej výrobe dopravných prostriedkov o tretinu. V porovnaní s hodnotami tržieb pred pandémiou (s augustom 2019) priemysel zaostával o viac ako 9 percent. Informoval o tom Štatistický úrad.

12.10.2021 10:20
smog, továreň, fabrika, mesto Foto:
Priemysel je ťahúňom slovenského hospodárstva.
debata

V ďalších štyroch sledovaných odvetviach ekonomiky tržby dosiahli medziročný rast, a to v informačných a komunikačných činnostiach o 15,5 percenta, v doprave o 9,8 percenta, stavebníctve o 6,3 percenta a vo vybraných trhových službách o 3 percentá. Cestovné kancelárie a agentúry dosiahli síce 2,5-násobne vyššie tržby ako pred rokom v auguste, stále to však bola len polovica hodnôt dosahovaných v auguste 2019.

hotel, recepcia, kľúče, recepčné, klient, hosť, návštevník, cestovanie, dovolenka, ubytovanie, Čítajte viac Platy za posledný rok narástli. Jedno odvetvie si prilepšilo až o pätinu

Tržby za vlastné výkony a tovar sa v auguste 2021 medzimesačne zvýšili v stavebníctve o 2,8 %percenta informáciách a komunikácii o 2,7 percenta, vo vybraných trhových službách o 0,7 percenta. Pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu (júlu 2021) bol len v priemysle o 12,9 percenta. V doprave a skladovaní ostali nezmenené na úrovni júla 2021.

V súhrne za osem mesiacov roku 2021 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne vzrástli o 13,5 percenta (v rovnakom období minulého roka bol priemysel v medziročnom poklese o 14,5 percenta). Tohtoročný medziročný augustový výsledok ovplyvnili najmä vyššie tržby vo výrobe dopravných prostriedkov ako aj vo výrobe kovov zhodne o 18,7 percenta a vo výrobe strojov a zariadení o 22,6 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #tržby #priemysel