Rodina Rázusovcov pestuje zeleninu bez pôdy: Chceme, aby sa menej dovážalo, v lete predávame šalát za 1 euro

Dá sa pestovať zelenina aj iným spôsobom ako v pôde? Dá. Dokonca si pri svojom raste „zapláva“ v plaveckom bazéne. Rodina Rázusovcov s firmou My Fresh Farm pestuje zeleninu celoročne. „Pestujeme podobne ako iní, no od siatia až po zber nehrá pôda žiadnu rolu,“ hovorí Radoslav Rázus.

09.10.2021 10:52
FB IMG 1633699409665 Foto:
Hydroponický skleník
debata (11)
Na akom princípe pestujete zeleninu?

Celá myšlienka firmy vznikla už takmer pred 10 rokmi. Vtedy to bolo ešte naozaj neprebádané územie, a keďže sa začalo veľa dovážať a stále menej vyrábať, vznikla myšlienka, poďme do toho, ale iným spôsobom. Celá firma vznikla z otázky, ako vypestovať a ako produkovať kvalitu. Povedali sme si: Poďme vypestovať niečo, čo bude mať svoju kvalitu, a ešte aj naučme ľudí jesť zdravo. Hlavnou myšlienkou je pestovanie listovej zeleniny novodobým trendom – hydropónia.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Keď to dokážu reťazce v Rakúsku či Nemecku, prečo nie u nás? Povinná slovenská vlajka na potravinách je proti pravidlám
Čo je hydroponické pestovanie zeleniny?

Sme producenti listovej zeleniny pestovanej iba na vode. V našom odvetví vieme vyprodukovať kvalitnejšie produkty oproti iným pestovateľom, ktorí pestujú celosezónne na poli. Aj z dôvodu, že my môžeme pestovať celoročne pod strechou v skleníku. Pestujeme podobne ako iní, no od siatia až po zber nehrá pôda žiadnu rolu. Produkt je však omnoho zdravší, kvalitnejší a bez postrekov.

Aký je základný rozdiel medzi pestovaním zeleniny na vode alebo na pôde?

Určite kvalita a ekológia. No je to aj zdravšie a šetrnejšie k životnému prostrediu. Keďže nepracujeme na poli, ale v skleníku, tak tomu dodávame len to, čo tá rastlina potrebuje. Našou výhodou je, že pestujeme v skleníku pod strechou, takže riziko náletu škodcov je minimálne, a preto nemáme potrebu striekať produkt pesticídmi. Tým sa lepšie prejaví aj samotná chuť hotového produktu. Nedá sa to označovať ako „bioprodukt“, pretože „bio“ je hlavne označenie pre pestovanie v pôde bez použitia postrekov.

Koľko trvalo od nápadu až po spustenie skutočnej prevádzky?

Výstavba trvala takmer sedem rokov. Najdlhšie nám trvalo postaviť skleník. Prevádzka od kolaudácie funguje len tri roky. Sme dosť mladá firma, takže spoznávame a zisťujeme niečo, čo zatiaľ u nás zistené nebolo a snažíme sa to stále zlepšovať.

Ako funguje celé pestovanie? Ako a kde sa zaseje semiačko?

Osivá nám dovážajú z Holandska naši dodávatelia. Keďže nepracujeme s pôdou a nepracujeme na poli, tak potrebujeme mať náhrady za podložie, čo pôda vytvára. Musíme semiačku vytvoriť podmienky, aby si myslelo, že je v zemi. Tieto semienka sú však šľachtené presne na podmienky hydroponických prevádzok. Používame sklo-vatu, inak nazývanú substrát, ktoré nahrádza podložie namiesto pôdy. Do tohto substrátu, ktorý tvorí kocku s rozmermi 1,5 cm x 1,5 cm je vložené semienko a následne ho zasypeme. Ak je všetko správne pripravené, odštartuje proces klíčenia.

Čo nasleduje po zasiati?

Nasleduje germinačný proces. To znamená, že sa semienko dostáva do štádia prebudenia. V germinácii je semienko do 48 hodín, v závislosti od letných alebo zimných mesiacov. Táto procedúra je počas celého času v tmavom prostredí pri stabilnej teplote a potrebnej vlhkosti.

boris kollar krajniak autor: Robert Huttner Čítajte viac Prudký rast cien energií môže uvrhnúť domácnosti ešte viac do energetickej chudoby. Politici hľadajú riešenia, nájdu ich?
Po skončení germinačnoho obdobia semienko putuje kde?

Po Germinácií presúvame vozíky, na ktorých sú naukladané košíky nasiatych substrátov do klíčiarne. Tam ich ukladáme na záplavové stoly. Sú to stoly v tvare vaničky, ktoré sa zaplavujú výživovými prvkami. Po zaplavení sa voda odplaví naspať do zásobníku na vodu a stoly ostávajú naďalej suché. My používame veľkosť košíka pre 200 kusov semienok a celý proces klíčenia nám trvá v závislosti od obdobia maximálne do 21 dní. Sme jedine limitovaní rozlohou skleníka a preto využívame len toľko stolov, koľko sa nám zmestí. Samozrejme čím viac stolov, tým viac produktu by sme vedeli vypestovať.

Ak zelenina vyklíči ide už do bazénov?

Áno, konečne sa dostávame k bazénom. Je to dosť rozšírený proces. Predstavíme si plavecký bazén, naše majú veľkosť 80 metrov na dĺžku a 10 metrov na šírku. Bazény sú naplnené vodou a rozpustenou výživou pre mladé rastliny. V hydropónií je najdôležitejší faktor vody pre jeho pH a obohatené živiny. Pri štandardných veľkostiach našich plantov ich delíme a rozmiestňujeme na bazén za pomoci polystirénových dosiek prisposobených na naše potreby. Týchto polystyrénových dosiek je v bazéne okolo 15 000. Na celom bazéne je maximálne 65 664 plantov. Bazény si vieme rozdeliť na viacero fáz. Prvú fázu nazývame rozrast a v ďalších fázach sa dostávame k dorastu. Na začiatok bazéna pokladáme zasadené planty na raftoch, ktoré postupným plavením naberajú na svojej hmote a veľkosti. Tento proces trvá v závislosti od obdobia do 30 dní maximálne.

Sú bazény napustené len vodou?

Bazény sú napustené vodou a obohatené o rozpustné látky, ktoré rastliny potrebujú pre svoj rast ako potravu. Výhodou hydropónie je, že napustený bazén len dopúšťame pre udržanie hladiny vody. Týmto spôsobom pestovania spotrebujeme až 80% menej vody ako sa spotrebuje pri klasickom pestovaní na pôde. Bazén sa teda nemusí vypúšťať, takže sme zatiaľ nepotrebovali meniť vodu a ani neplánujeme.

Ako dlho trvá celý proces a koľko viete vypestovať zeleniny denne?

Od zasiatia do zabalenia hotového produktu je to 55 až 75 dní v závislosti od ročného obdobia. Cez leto vieme vypestovať približne pol tony šalátu denne, pričom jeden šalát má cca 180 až 200 gramov.

My Fresh Farm šalát Foto: Facebook My Fresh Farm
FB IMG 1633699480097 My Fresh Farm šalát
Celé je to v jednom skleníku?

Áno, ale každý proces sa odohráva v iných miestnostiach.

Kto sú vaši odberatelia?

Na začiatku sme mali spoluprácu cez nášho partnera, ktorý nám pomohol dostať sa na trh s naším produktom. Nebolo to však dlhodobo prosperujúce, tak sme sa rozhodli osamostatniť a teraz spolupracujeme s obchodnými reťazcami ako Billa, Kaufland a s viacerými malými odberateľmi a farmárskymi obchodíkmi, kde nájdete náš produkt.

Za koľko si kúpime váš šalát v reťazcoch?

Ceny sú nastavené na ročné obdobie. V lete dávame do výrobku menej energie, takže suma vyjde lacnejšia, čo je jedno euro. Zima je dosť nákladová pre celú výrobu, pretože musíme do procesu zapájať svietidlá a kúrenie, čím sa cena zvýši aj o 40 percent smerom nahor.

jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Čítajte viac Slovenskí ovocinári očakávajú skvelú úrodu jabĺk
Je ešte niekde na Slovensku podobná firma, ktorá pestuje na hydroponickej báze?

Nie. Na Slovensku sme jediní, ktorý takto pestujeme šalát. Samozrejme, každý druh zeleniny sa dá pestovať hydroponicky a preto niektoré firmy sa ku tomu prikláňajú čoraz častejšie. Približujeme sa severským krajinám, kde pestovanie touto formou prebieha vo veľkom a už dlhé roky. Dokážu vypestovať niečo, čo by sa v zime na poliach nedalo. Touto metódou sa dokáže produkt vypestovať aj na piesočnej púšti, kde nie je nič úrodné naokolo. Len potrebujeme najhlavnejší základ celého – a to je voda.

Inšpirovali ste sa niekým zo zahraničia?

Skleníky sú známe už dosť dlho, avšak do tohto skleníku sme museli vymýšľať skoro všetko vlastné. Samotný know-how nie je nikde k dispozícií, na ten sme museli prísť sami. K tomu sme museli použiť len správne zariadenia a materiály, aby sa celá výroba prispôsobila slovenskej klíme.

Treba na pestovanie zeleniny nejaké vzdelanie?

Určite je potrebné mať zdravé ruky a kreatívny rozum. Všetko si musíte vedieť prispôsobiť na mieru pretože nikto vám neprezradí jeho know-how. S nápadom prišiel môj otec a jeho brat. Ja som predtým nemal žiadne skúseností s pestovaním zeleniny, ale vedel som, že moja účasť vo funkcií vedúceho prevádzky vie priniesť veľa plusov. Nevedel som do čoho idem, ale znelo to neuveriteľne, že doposiaľ, čo som videl len v zahraničí, si po prvý krát vyskúšam na vlastnej koži.

Pozerajú dnes ľudia viac na kvalitu?

Nie. V zásaditosti je slovenský trh veľmi skeptický na kvalitu, ale veľmi prihliada na cenu. My sa snažíme urobiť zmenu u ľudí a ukázať im inú alternatívu. S dovozom sa dlhodobo likviduje domáci trh a tým aj kvalita výrobkov. Nie je vôbec jednoduché presvedčiť ľudí, a preto sa vždy porovnáva v prvom rade cena a až potom nasleduje kvalita. Tým sa teda častokrát musíme prispôsobovať cene aj druhotriednej kvality, ktorá je lacná, pretože je z dovozu.

kollár Čítajte viac Kollár zvoláva pracovnú skupinu k rastúcim cenám. Potrebujeme ľuďom pomôcť prežiť túto zimu, hovorí Krajniak
Mala na váš biznis vplyv pandémia Covidu?

V roku 2018 sme začínali a začiatok bol náročný. Išli sme na to pokus-omyl, ale neskôr sa začalo dariť. Potom prišlo odlúčenie od nášho partnera v roku 2019. Ako sme si našli vlastných odberateľov začali sme stúpať s tržbami zase smerom nahor. Potom však prišla spomínaná pandémia a tržby znova klesli, ale už sme neklesli na nulu, ale len o 50 percent. Najlepšie obdobie sme mali v lete minulého roka, keď sme mali 100 percent vypestované a 100 percent predané. Teraz sa spamätávame z pandémie, pretože 70 percent našich gastro partnerov sa neudržalo na trhu, a tak sme prišli o odberateľov.

Koľko ponúkate pracovných miest?

Minulý rok sme dokázali zamestnávať 14 ľudí, ktorí nám dokážu vypestovať šalát pre celé Slovensko. Dnes zamestnávame sedem ľudí. A keďže fungujeme 365 dní v roku, majú prácu celoročne.

Radoslav Rázus

Prevádzkar firmy My Fresh Farm. Vo firme využívajú hydroponický skleník na pestovanie listovej zeleniny. Konkrétne sa zameriavajú na pestovanie šalátu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #pestovanie #šalát #hydropónia #MyFreshFarm