Počas pandémie najvýraznejšie zlacneli letenky do Londýna. Pozrite sa na ďalšie lacné destinácie

Ceny leteniek do Londýna počas pandémie zaznamenali najväčší pokles. Naopak, letenky do exotických prázdninových destinácií zdraželi. Vyplýva to z analýzy travel-tech spoločnosti Kiwi.com.

15.08.2021 14:07
letisko split Foto: ,
Letisková hala v Splite na archívnej snímke.
debata (1)

Letenky do Londýna počas pandémie zlacneli najmä na linkách z európskych miest. Napríklad z Osla, Göteborgu, Ríma, Barcelony, Košíc, Bratislavy a Prahy došlo k poklesu cien leteniek o 70 až 90 % v porovnaní s obdobím pred vypuknutím pandémie v roku 2019. Zlacneli tiež letenky zo Slovenska do ďalších miest vo Veľkej Británii.

„Londýn zostáva pre Slovákov obľúbenou destináciou s veľkým počtom prevádzkovaných letov z Bratislavy a Košíc. Avšak v dôsledku pandémie a prísnych podmienok vstupu do krajiny nastal výrazný pokles dopytu, čo sa pochopiteľne odráža tiež na vývoji cien leteniek do tohto mesta,“ skonštatovala Eliška Řezníček Dočkalová z Kiwi.com.

Martin Fec Čítajte viac Vybavuje súkromné lety: Pre šiestich do Chorvátska tam a späť stojí cesta 6-tisíc eur, najdrahší let Slováka stál 150-tisíc

Letenky do exotických destinácií ako Mexiko, Dubaj alebo Maldivy však zdraželi. Napríklad letenky z New Yorku a Orlanda do mexického hlavného mesta podľa údajov spoločnosti zdraželi v tomto roku o 70 % v porovnaní s rokom 2019. Podobný nárast cien bol zaznamenaný aj v prípade letov z Prahy do Mexico City.

„Zdraženie leteniek pravdepodobne súvisí s výrazným znížením kapacít leteckých spoločností, ku ktorému sa niektoré z nich uchýlili v dôsledku pandémie. V prípade nízkonákladových spoločností a letov na krátke a stredne dlhé vzdialenosti došlo k pozastaveniu niektorých priamych liniek bez alternatívnych spojov, čo sa môže premietnuť do dramatického nárastu cien. Pozitívne naopak je, že niektorí nízkonákladoví prepravcovia navýšili svoje kapacity v rámci európskych letov, aby uspokojili dopyt cestujúcich, čo sa pretavilo do výrazného zníženia cien leteniek do viacerých európskych destinácií,“ dodala Dočkalová.

Väčšina slovenských cestovateľov, 55 %, si zároveň podľa prieskumu spoločnosti nič extra na cestovanie nenašetrila a ich rozpočet na tohtoročnú dovolenku zostáva rovnaký ako v období pred pandémiou. Viac než tretina má na míňanie dokonca menej peňazí než obvykle a takmer desatina môže minúť viac.

Prieskum sa uskutočnil v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK v máji tohto roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letenky #vták kiwi