Normy pre energetickú hospodárnosť budov zvýšia cenu projektov

Nové normy pre energetickú hospodárnosť budov zvýšia cenu projektov 61 % projektových spoločností. Vyplýva to z polročnej analýzy slovenského stavebníctva H1/2020, spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research.

17.07.2021 10:55
reality, byt, dom, byvanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Od 1. januára tohto roka sú v platnosti prísnejšie normy na energetickú hospodárnosť budov. Dostatočne pripravených na zmeny, ktoré normy pre energetickú hospodárnosť budov prináša, sa cíti byť 74 % opýtaných projektových spoločností. Ďalších 22 % sa cíti byť pripravených iba čiastočne. Nepripravené sa cítia 4 % opýtaných. Dve tretiny projektantov považuje sprísnenie noriem za prospešné pre životné prostredie a pre projekt. Takmer dve tretiny projektových spoločností budú cenu svojich projektov zvyšovať pri zohľadnení nových noriem.

Viac ako dve pätiny na toto sprísnenie nahliada tiež ako na regulačnú záťaž a pätina sa domnieva, že toto sprísnenie je úplne zbytočné. Záujem investora o projektovanie energeticky úsporných budov vníma 60 % opýtaných projektantov. S týmto záujmom sa nestretáva zostávajúcich 40 % opýtaných spoločností. Takmer 61 % projektových spoločností bude cenu svojich projektov zvyšovať pri zohľadnení nových noriem. Zvyšok projektových spoločností svoju cenu v súvislosti s novými normami meniť nebude. Viac ako polovica opýtaných projektantov navrhuje vo svojich projektoch využitie recyklovaného stavebného materiálu (53 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #budovy