V Bánovciach pribudnú pracovné miesta. Budú sa tam vyvíjať zadné svetlá

Nové projekty v automotive majú posilniť stabilitu regiónov Považia a Ponitria, ako i pozíciu Slovenska na globálnej mape automotivu.

30.06.2021 18:59
Mini-Cooper-S-38 Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Koncern HELLA, ktorý sa venuje oblasti svetelnej techniky a elektroniky pre automobilový priemysel sa rozhodol na Slovensko preniesť vývoj zadných svetiel pre globálny trh. Nové vývojové a konštrukčné centrum vznikne pri výrobnom závode v Bánovciach nad Bebravou. Doteraz bolo vývojové know-how sústredné v centrále koncernu v nemeckom Lippstadte a z menšej časti aj v Česku. Proces prechodu na Slovensko sa už začal.

„Fakt, že vývoj bude sústredený práve na Slovenku je pre nás veľkým úspechom a určite aj vecou prestíže. Vo svete automotivu je totiž skôr zaužívaná prax, že vývojové know-how s najvyššou pridanou hodnotou si koncerny držia v materskej krajine,“ hovorí viceprezident HELLA pre Slovensko a generálny riaditeľ HELLA Slovakia Lighting Vladimír Huťan.

Eduar Heger / Igor Matovič / Čítajte viac Trnavská automobilka so štyritisíc zamestnancami dostane 180 miliónovú injekciu a nový výrobný program

Vo vývojovom centre v Bánovciach vznikne približne sto nových vysoko špecializovaných pracovných miest. „Nábeh bude postupný. Prvých 30 ľudí už prešlo zaškolením a momentálne beží nábor ďalších špecialistov. Plán je taký, že ako sa bude náš tím rozširovať, budú sa k nám presúvať aj ďalšie činnosti. Plnú kapacitu centra by sme chceli dosiahnuť v roku 2023,” hovorí líder projektu Vladimír Kuběna.

Projekt bude potrebovať napríklad konštruktérov so skúsenosťami s výrobou plastových dielov, optických inžinierov, elektronických a simulačných inžinierov, projektových manažérov, nákupcov, kvalitárov, kresličov a ďalšie profesie. Vzhľadom na odbornosť a kvalifikačné predpoklady pôjde o nadpriemerne platené pozície s možnosťami kariérneho rastu a participácie na globálnej spolupráci v rámci koncernu.

V Trenčíne bude centrum strategického nákupu

Slovenská HELLA sa posilní aj o ďalšie dôležité činnosti s vysokou pridanou hodnotou. V areáli trenčianskeho závodu už vzniká centrum strategického nákupu pre región strednej a východnej Európy, ktorý doteraz riadila materská spoločnosť. Úlohou nového centra bude manažovať vzťahy s dodávateľmi a obstarávanie materiálov. Ako vysvetľuje Huťan, strategický nákup s vyššími objemami pomôže zvýšiť konkurencieschop­nosť závodov na Slovensku, v Česku i Slovinsku. Oproti doterajšiemu stavu, keď sa nákup riadil z Nemecka očakáva aj vyššie zapojenie domácich dodávateľov. Do projektu je už zapojených 25 špecialistov, v priebehu ďalších dvoch až troch rokoch sa ich počet navýši o ďalších 40 až 50. Vzniknú tu špecializované pracovné pozície pre strategických manažérov jednotlivých komodít, kvalitárov, špecialistov rozvoja dodávateľov, či nákupcov a administratívne sily. Takisto by malo ísť o pozície s nadpriemerným ohodnotením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vývoj #automobily #svetlá