Trnavská automobilka so štyritisíc zamestnancami dostane 180 miliónovú injekciu a nový výrobný program

Skupina Stellantis, ktorej súčasťou je aj trnavská automobilka, rozhodla o alokácii nového výrobného programu segmentu B vo svojom výrobnom centre v Trnave. Postupný začiatok výroby je naplánovaný od roku 2023. S cieľom výrazne prispieť k zvyšovaniu uhlíkovej neutrality budú veľkú časť výrobného programu predstavovať aj plne elektrické motorizácie.

28.06.2021 14:19
debata

„Toto rozhodnutie v prospech Trnavy je ocenením za výkon výrobného centra, ktoré dosiahlo vďaka transformačnému projektu Future in our hands. Z neho vyplýva spoločný záväzok stať sa lídrom skupiny Stellantis v doménach ekonomickej výkonnosti a klientskej kvality tak v krátkodobom, ako aj v dlhodobom horizonte. K získaniu nového výrobného programu významne prispel aj podpis kolektívnej zmluvy s odborovou organizáciou OZ KOVO na štyri roky. Kolektívna zmluva chráni automobilku a jej zamestnancov, konkrétne záväzky sú vďaka nej predvídateľné a zároveň podporuje zvyšovanie konkurencieschop­nosti výrobného centra v Trnave,“ uviedol hovorca Peter Švec.

Pozrite si tlačovku naživo:

Časť trnavského tímu začne podľa Šveca okamžite intenzívne pracovať na projekte, ktorý sa bude postupne rozširovať. Industriálna investícia do nového výrobného programu bude znamenať aj významnú mobilizáciu aktivít spojených s inováciami, ďalšou aplikáciou technológií Industry 4.0, znižovaním energetickej náročnosti a ochranou životného prostredia. Inovácie a digitalizácia vo výrobných procesoch a pri znižovaní energetickej náročnosti znamenajú šancu na zlepšenie dlhodobej konkurencieschop­nosti. Budú tiež konkrétnym príspevkom k zelenej ekonomike. Na manažovanie týchto projektov bol vytvorený špecializovaný tím technologického centra s názvom InoLab.

„Popri našej spoločnej vnútornej mobilizácii bola jednou z kľúčových aktivít v prospech rozhodnutia o alokácii investície do Trnavy aj aktívna komunikácia so slovenskou vládou o zlepšení podnikateľského prostredia na Slovensku,” doplnil hovorca.

Automobilka zamestnáva priamo 4-tisíc ľudí. Spolu s dodávateľskými firmami je to plus ďalších 20-tisíc ľudí. Riaditeľ Stellantisu vyhlásil, že až polovica zamestnancov pracuje v trnavskom závode viac ako 7 rokov.

V Trnave sa aktuálne vyrába nový model Peugeot 208, ktorý sa stal Európskym autom roka 2020. Automobilka prvýkrát v histórii ponúka aj 100-percentnú elektrickú verziu e-208 s nulovými emisiami CO2. Od septembra 2016 exkluzívne vyrába aj model Citroën C3. Celková investícia koncernu na Slovensku už presiahla 1,2 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Stellantis Trnava