Trhy práce sa v najbližších rokoch plne nezotavia z koronakrízy

Milióny ľudí po celom svete pre koronakrízu stratili prácu alebo sa ich pracovná doba znížila. Ak sa pandémia nezhorší, trhy práce by sa v druhej polovici roka mali začať zotavovať, uviedla Medzinárodná organizácia práce (ILO) vo svojom výhľade zverejnenom v stredu.

02.06.2021 17:08
skupina, tím, diskusia, práca, spolupráca Foto:
Ilustračné foto.
debata

ILO očakáva, že ani návrat starých pracovných miest, ani vytvorenie nových vďaka rastu ekonomiky nebudú v najbližších rokoch stačiť, aby zaplátali nedostatok platenej práce. Okrem navrátilcov každý rok vstupujú na trh práce milióny mladých ľudí.

V roku 2020 klesol globálny priemer odpracovaných hodín v porovnaní posledných kvartálom 2019 o 8,8 %, čo zodpovedá 255 miliónom pracovným miestam na plný úväzok. Aj napriek zotaveniu bude strata pracovných miest a zníženie pracovnej doby v roku 2021 stále zodpovedať 100 miliónom pracovným miestam na plný úväzok a 26 miliónom v roku 2022.

ILO odhaduje, že tento rok bude po celom svete nezamestnaných 220 miliónov ľudí a na budúci rok 205 miliónov. Na porovnanie, v roku 2019, teda pred koronakrízou, bolo podľa ILO bez práce 187 miliónov ľudí po celom svete.

Zotavovanie trhov práce bude závislé od regiónov. Na jednej strane dôležitým faktorom bude rýchlosť očkovania, ďalším faktorom je, že chudobnejšie štáty nemôžu svoje ekonomiky podporiť veľkými fiškálnymi stimulmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pandémia