Supertrialógy o budúcej SPP napriek očakávaniam nedospeli k dohode

Trialógy o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) po roku 2023, napriek dlhým rokovaniam zasadnutia Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo (AGRIFISH) do skorého rána, nedospeli k finálnej dohode. Slovensko podľa končiaceho agroministra Jána Mičovského nepoľaví, kým parlament nepristúpi na opatrenia, ktoré chce krajina pre slovenských poľnohospodárov. Informoval o tom v piatok agrorezort s tým, že Mičovský sa rokovania v Bruseli zúčastnil spolu so štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva Andrejom Gajdošom.

28.05.2021 16:07
EÚ / Brusel / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Téma CAP bola práve najdominantnejšou, aktuálne sa nachádza takmer na deň presne po troch rokoch od jej zverejnenia (1. 6. 2018) vo finálnej fáze. Napriek náročným rokovaniam, ktoré boli ukončené až v piatok pred 6:00 hodinou ráno, ostatný trialóg (EP, EK a predsedníctvo Rady) k finálnej dohode nedospel. Na tohtotýždňovej Rade sa rokovalo o zostávajúcich otvorených otázkach v rámci troch nariadení CAP, ktorými boli najmä problematické percento ekoschém, flexibilita ekoschém a definícia niektorých pojmov ako napr. aktívny poľnohospodár. Aj napriek tomu, že Rada bola ochotná hľadať kompromis, Európsky parlament požadoval podľa slovenského agrorezortu stále nové a nové požiadavky, ktoré by spôsobili značnú administratívnu záťaž pre farmárov a štátne orgány. Preto nebolo možné dosiahnuť dohodu a rokovania o budúcej CAP tak aj naďalej budú musieť pokračovať. Portugalské predsedníctvo je naďalej odhodlané dosiahnuť dohodu o CAP do konca júna 2021.

„Nachádzame sa vo finálnej fáze rokovaní, ktoré predurčia podobu budúcej CAP až do roku 2027. Som preto presvedčený, že je nevyhnutné vo vyjednávaniach postupovať obozretne,“ uviedol na zasadnutí Rady ministrov Agrifish minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský. Zároveň upozornil, že dôležité je nastaviť pravidlá pre poľnohospodárov a členské štáty tak, aby viedli k dosiahnutiu stanovených cieľov a zároveň priniesli zjednodušenie administratívnej náročnosti. „Parlament nepristúpil na opatrenia, ktoré chceme pre poľnohospodárov na Slovensku a v Európskej únii. Náročné rokovania o technikáliách a detailoch trvali dva dni a dve noci, počas ktorých sme hľadali kompromisy. Nakoniec sme sa však nedohodli. Slovensko neustúpi, pokiaľ pre našich poľnohospodárov nedosiahneme také opatrenia, aké potrebujú,“ doplnil ministra Andrej Gajdoš.

Ján Mičovský zároveň na rokovaniach uviedol, že kľúčovou otázkou bude pre SR viazaná podpora príjmu, kde minimálna akceptovateľná úroveň pre Slovensko predstavuje 13+2 %. „V rámci ekoschém potrebujeme zachovať flexibilitu zo všeobecného prístupu, najmä pri využívaní prostriedkov a spôsobe vyplácania na hektáre a dobytčie jednotky. Taktiež je potrebné mať na zreteli, že cieľ zlepšenia stavu životného prostredia dosiahneme len vtedy, ak sa nám podarí poľnohospodárov motivovať k zapojeniu sa do týchto postupov,“ vyhlásil v Bruseli minister Mičovský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #Ján Mičovský