Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku prekvapila. Analytici očakávali pokles

Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 0,3 percenta. Po očistení o sezónne vplyvy sa HDP podľa Štatistického úradu SR medziročne zvýšil o 0,5 percenta.

18.05.2021 09:43 , aktualizované: 10:29
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Výroba áut v automobilke Groupe PSA Slovakia v Trnave. Archívna snímka.
debata (6)

Ekonomickí analytici očakávali pritom ešte v úvode mája medziročný pokles slovenskej ekonomiky okolo dvoch percent. V nasledujúcich štvrťrokoch by sa ekonomika mala postupne odrážať od dna. „Prvý kvartál bol horší pre všetky tie oblasti ekonomiky, ktoré museli zostať zatvorené. Išlo hlavne o kamenné obchody (s výnimkou potravín a drogérií), prevádzky rôznych služieb, gastro či ubytovacie zariadenia,“ komentovala čísla analytička z WOOD & Company Eva Sadovská.

centy, peniaze, figúrka, rast Čítajte viac Celosvetové zadlženie po vyše dvoch rokoch opäť kleslo

Podľa jej slov ani vylepšené on-line kanály, okienkový výdaj či rozvoz im obrat a tržby nedokázali vygenerovať také, ako keby boli ich prevádzky otvorené. Medziročný vývoj pridanej hodnoty prelomil podľa úradu klesajúci trend do mierne rastúceho a naznačil tak postupný návrat k rastovému trendu pred pandemickou situáciou spôsobenou koronavírusom. Zvýšená aktivita sa podobne ako v závere roka 2020 prejavila v odvetviach priemyslu, pričom kľúčovú úlohu zohráva výroba automobilov.

Ekonomika je orientovaná na export

Výrazne kladné saldo zahraničného obchodu ťahal najmä zahraničný dopyt v oblasti automobilových výrobkov a významne tak podľa úradu prispieva k postupnému návratu do normálu. Mierny rast pridanej hodnoty naďalej tlmil domáci dopyt, predovšetkým konečná spotreba domácností. „Naša ekonomika je malá, otvorená a proexportne orientovaná. To znamená, že ekonomický vývoj na Slovensku závisí nielen od diania na domácej pôde, ale aj, resp. predovšetkým, u našich obchodných partnerov v zahraničí,“ hovorí Sadovská.

Ako dodala, export bol počas každého mesiaca vyšší ako import, čo sa odzrkadlilo na aktívnom salde zahraničného obchodu v objeme 1,3 miliardy eur. „V marci 2021 dokonca slovenský vývoz zaznamenal nový rekord, nakoľko prvýkrát prekročil úroveň osem miliárd eur. Rekordné hodnoty zahraničného obchodu ovplyvňoval predovšetkým hnací motor našej ekonomiky – automobilový priemysel. Produkcia dopravných prostriedkov počas prvého kvartálu 2021 medziročne vzrástla o takmer desať percent,“ tvrdí Sadovská.

Celkovo priemysel ako taký zaznamenal počas prvého kvartálu 2021 nárast produkcie o 6,5 percenta. Rýchly odhad hrubého domáceho produktu bude na základe ďalších dostupných údajov spresnený a doplnený o štruktúry jednotlivých ukazovateľov 4. júna 2021.

Aký bude vývoj HDP?

Ako predpokladá Jana Glasová, analytička z 365.bank, aj v druhom kvartáli sa hospodárstvu podarí dosiahnuť rast HDP, a to výraznejší ako v prvom štvrťroku. „Bude to možné aj vďaka slabej báze z minulého roka. Prepad HDP v 2. kvartáli 2020 bol totiž najsilnejší, na úrovni takmer –11 percent. K rastu HDP bude ale samozrejme naďalej prispievať priemysel a pridá sa aj sektor služieb. Obchody, gastro sektor, hotely a rôzne prevádzky poskytujúce služby môžu konečne privítať zákazníkov a začať opäť zarábať,“ hovorí Glasová.

K slovu sa znova podľa jej slov dostáva domáca spotreba, ktorá sa bude postupne zvyšovať. Domácnosti začínajú realizovať svoju odloženú spotrebu, teda nákupy, ktoré počas pandémie „odložili na neskôr“ či už kvôli šetreniu alebo kvôli zatvoreným prevádzkam. K plnému návratu života do normálu je podľa analytičky potrebné, aby krajina dosiahla vyššiu úroveň zaočkovanosti populácie a zabránila tak prepuknutiu tretej vlny pandémie. Ak sa to podarí, môže sa ekonomický vývoj v 2. polroku 2021 výraznejšie zlepšovať.

„Očakávame, že za celý tento rok dosiahne rast nášho HDP úroveň okolo štyroch percent. Negatívne sa v 1. polroku vyvíja hlavne domáca spotreba, ktorá je zasiahnutá horšou situáciou na trhu práce a šetrnejším správaním domácností. Spotreba domácností by mohla začať opäť rásť v druhom polroku, keď sa obyvatelia vrátia k svojej odloženej spotrebe a trúfnu si aj na väčšie nákupy. Ťahúňom našej ekonomiky bude ale počas tohto roka hlavne zahraničný dopyt, ktorý pomáha nášmu exportne orientovanému priemyslu,“ uzavrela Glasová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #HDP #slovenská ekonomika