Heger musí zasiahnuť, inak Slovensko zabrzdí vlastný rozvoj, varujú inovátori

Firmy zamerané na výskum a technologické inovácie ocenené európskou pečaťou výnimočnosti žiadajú premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) a členov vlády, aby sa zasadili za urýchlenú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Tá má zosúladiť vedecko-výskumnú a inovačnú prax na Slovensku s praxou v Európskej únii (EÚ).

07.05.2021 14:45
Eduard Heger Foto:
Predseda vlády Eduard Heger počas mimoriadnej schôdze NR SR 30. apríla 2021
debata (1)

Okrem toho žiadajú zosúladiť požiadavky zákona s reálnymi potrebami inovačných firiem. Pri inovatívnych projektoch financovaných z verejných zdrojov podľa inovátorov narážajú firmy na Slovensku na zásadné prekážky, ktoré ich spomaľujú až zastavujú. Tým ich znevýhodňujú v silnej zahraničnej konkurencii. Slovenskí inovátori majú pritom veľký potenciál stať sa hybnou silou pandémiou oslabenej ekonomiky.

Nedostatky v legislatíve

Novela zákona o verejnom obstarávaní môže podľa inovátorov zásadne napomôcť ich projektom s obrovským potenciálom uspieť v globálnej konkurencii. Mala by riešiť problémy, ktoré vyplývajú z výskumného a inovačného charakteru projektov. Jedným z nich je čas. Firmy pri vývoji inovácií reálne nedokážu dopredu plánovať nákupy, napriek tomu to od nich zákon požaduje. Inovatívne projekty prinášajú nečakané poznatky, na ktoré treba okamžite reagovať, aby sa originálny nápad dostal do praxe.

Verejné obstarávanie podľa aktuálneho zákona prakticky znamená neustále zdržiavanie všetkých inovačných procesov. Podľa inovátorov môže trvať od niekoľkých týždňov až po mesiace, čo môže byť pre firmy likvidačné.

remišová Čítajte viac Na podporu excelentných inovačných projektov pôjde z eurofondov takmer 26 miliónov eur

„Potrebujeme otestovať niektoré kľúčové vlastnosti nami vyvíjaného produktu v špecializovaných externých laboratóriách. Verejné obstarávanie na ich dodávateľa sme pripravovali spolu s externými odborníkmi a právnikmi niekoľko mesiacov. A teraz, po ďalších šiestich mesiacoch schvaľovacieho procesu, nám ho Úrad pre verejné obstarávanie celé zrušil,“ opisuje svoju nedávnu skúsenosť s čerpaním eurofondov na výskum a vývoj Ivo Krpelan, riaditeľ spoločnosti PeWaS.

Problémom je podľa inovátorov aj komplikovanosť procesov verejného obstarávania. Núti firmy míňať neprimerane veľa času i prostriedkov na administratívu spojenú s verejným obstarávaním. Inovátorom tak zostáva menej času na samotný výskum. Zásadným problémom je povinné zverejňovanie požadovaných informácií pri každom verejnom obstarávaní, čo prakticky znamená sprístupnenie chráneného know-how konkurencii.

Firmy dlhodobo ponúkajú kompetentným viacero návrhov riešení, ktoré vychádzajú z ich skúseností z projektov financovaných priamo Európskou komisiou. Problém mala riešiť nedávna novela zákona o verejnom obstarávaní. Do parlamentu sa dostala jej oklieštená verzia a situáciu týchto firiem nevyriešila. Jedinou šancou pre slovenských inovátorov je podľa nich teraz zmena zákona v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré je v rukách vlády.

Finančná pomoc je konečne dostupná

Slovenským spoločnostiam, ktorým Európska komisia udelila za ich inovácie pečať „Seal of Excellence“, tiež až doteraz chýbala podpora na národnej úrovni, hoci v iných členských krajinách EÚ je to bežné. Dnes je už financovanie na národnej úrovni dostupné aj pre slovenské subjekty. Projekty sa však podľa inovátorov potrebujú k tomuto financovaniu dostať rýchlo, aby dokázali uspieť v globálnej konkurencii. Zástupcovia firiem už od leta 2020 rokovali s viacerými ministerstvami o možnostiach čerpania dotácií z eurofondov.

Aj po tlaku verejnosti a s podporou pani prezidentky vyhlásilo ministerstvo hospodárstva 4. mája 2021 eurofondovú výzvu. Firmy ocenili, že pri jej príprave s nimi ministerstvo úzko komunikovalo. „Problém s verejným obstarávaním sa však nateraz nepodaril odstrániť, čo zásadne komplikuje implementáciu a včasné ukončenie projektov. Projekty pritom treba uzavrieť do konca roka 2023, keďže sú financované zo starého programového obdobia EŠIF 2014–2021,“ tvrdia inovátori.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentka podpísala novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má pomôcť výskumu a vývoju

Premiéra preto výzývajú, aby sa v „čo najkratšom čase“ zasadil o vyriešenie problému s verejným obstarávaním v oblasti vedy, výskumu a inovácii. „Slovenskí výskumníci a inovátori potrebujú podmienky, ktoré im umožnia robiť vedu, výskum a inovácie v reálnom čase. To zatiaľ na Slovensku, na rozdiel od vyspelých zahraničných krajín, nie je možné. Povaha výskumných projektov nedovoľuje dlhodobé plánovanie nákupov. Pri vývoji inovácií musíme na každé naše nové zistenie reagovať flexibilne a rýchlo,“ píšu inovátori.

Podľa ich slov nedokážu vopred plánovať, čo presne a v akom množstve budú musieť obstarať, pretože samotná podstata vývoja spočíva v tom, že to pred nami nikto neurobil, a teda postup je neznámy. Potreby inovatívnych projektov od nákupu tovarov, služieb či získanie odborníkov do tímu sa často menia. Nemôžu si teiž dovoliť byť v neustálom procese verejného obstarávania. Kým sa vyhodnotí, môže inovačný potenciál projektu vypršať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #inovácie #Eduard Heger