SOPK: Plán obnovy rieši ambiciózne ciele. Všetky sa ale nepodarí naplniť

Plán obnovy je z pohľadu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) zrejme najdôležitejším materiálom, ktorý bol pripravený počas doterajšieho pôsobenia súčasnej vlády. Podľa SOPK má a mal by mať potenciál pozitívne ovplyvniť podmienky na hospodárenie a tým aj rast životnej úrovne, tak aby sa Slovensko v dohľadnej dobe priblížilo k priemeru Európskej únie (EÚ). Komora to uviedla v stanovisku k návrhu plánu obnovy.

21.04.2021 11:09
debata

Z pohľadu členov komory sú základnými podmienkami pre naplnenie cieľov plánu obnovy najmä zlepšovanie podnikateľského prostredia, štandardná vymáhateľnosť práva a efektívna verejná správa prejavujúca sa v nízkej administratívnej náročnosti podnikania. V neposlednom rade je to podľa SOPK zastavenie úpadku školstva a zdravotnej starostlivosti a ich prevedenie na krivku kvalitatívneho ras­tu.

„Z hľadiska obsahu Plán obnovy a odolnosti pokrýva všetky oblasti, ktoré má takýto materiál obsahovať. Správne hodnotí dnešnú východiskovú pozíciu Slovenska, čo treba oceniť aj vzhľadom na rozsah materiálu. Celkový zámer je však rozptýlený do veľkého množstva ambicióznych cieľov, ktoré zrejme nebude možné všetky naplniť,“ tvrdí v stanovisku SOPK.

Problémom je podľa nej tiež skutočnosť, že síce treba rešpektovať predstavu eurokomisie, podľa podnikateľskej praxe sú ale nedostatočne uvádzané napríklad opatrenia v priemysle, ktorý je rozhodujúcou zložkou pre tvorbu hrubého domáceho produktu (HDP).

Eduard Heger / Igor Matovič / Čítajte viac Heger presunul Plán obnovy od Matoviča na Úrad vlády. Stihne ho dokončiť do konca apríla?

Kvalite materiálu podľa komory chýbala široká diskusia pri jeho príprave. Rovnako negatívne hodnotí aj spôsob prerokovávania plánu na okrúhlych tematických stoloch v marci, keď už prakticky nebol priestor na uplatnenie viacerých pripomienok. Podľa SOPK to dokazuje aj počet ohlasov počas medzirezortného pripomienkového konania.

„Osobitným problémom je potreba korekcie základného rozdelenia prostriedkov Plánu obnovy, ktoré rešpektuje hlavne potreby a predstavy vyspelejších krajín EÚ už napríklad s vybudovanou základnou dopravnou infraštruktúrou a tým vlastne obmedzuje možnosti ich použitia na účely prioritné z pohľadu Slovenska,“ hodnotí SOPK s tým, že určité obavy vyvoláva aj to, že prijímateľom prostriedkov bude v hlavnej miere štát.

Komora považuje za najväčšie prekážky podnikania na Slovensku vysoké daňové a odvodové zaťaženie, nízku vymáhateľnosť práva či klientelizmus a korupciu pri verejnom obstarávaní. V pláne podľa nich nie je definovaný jednoznačný zámer na zníženie daňového a odvodového zaťaženia, prepojený na ekonomický vývoj po prekonaní následkov pandémie.

Respirátor / FFP2 / Čítajte viac Únia predĺžila odpustenie ciel a DPH na dovoz zdravotníckych pomôcok až do konca roka

Komora dodala, že aj napriek nespokojnosti je potrebné využiť všetky možnosti na vzájomný dialóg. „Len tak bude možné dosiahnuť efektívne využitie prostriedkov získaných aj z iných fondov Európskej únie. Bolo by totiž veľmi zlé, keby výsledkom Plánu obnovy a odolnosti bolo chudobnejšie a zadlženejšie Slovensko, čo súčasný rámec vôbec nevylučuje,“ dodala komora.

Disponibilné prostriedky totiž musia podľa SOPK ísť najmä do oblastí, ktoré budú generovať budúce zdroje rastu a tie sa nachádzajú iba v reálnej ekonomike, vzdelaní a vo výskume a vývoji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SOPK #plán obnovy