Rok 2020 podnikateľom neprial. Sulíkov rezort pripravil návrh univerzálneho systému pomoci

Brexit, voľby a najmä pandémia vlani poriadne potrápila slovenské firmy. Ukázala to Správa o stave podnikateľského prostredia v Slovenskej republike z dielne rezortu ministra hospodárstva hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). V stredu ju prerokovala vláda ako informatívny materiál.

14.04.2021 12:25
debata (4)

Zefektívniť by sa preto mala aj pomoc od vlády. „Ministerstvá poskytujú schémy pomoci vždy pre určitú skupinu subjektov postihnutých pandémiou COVID-19 samostatne na základe svojich kompetencií, pričom tieto schémy sú nejednotné,“ upozorňuje Sulíkov rezort. Okrem toho v mnohých prípadoch je pri prijímaní opatrení potrebné meniť platnú legislatívu a v konečnom dôsledku sa na niektoré dotknuté firmy tieto schémy vôbec nevzťahujú.

Rezort hospodárstva preto považuje za vhodnejšie zaviesť univerzálny systém pomoci pre všetky podnikateľské subjekty postihnuté pandémiou. „Ministerstvo hospodárstva má pripravený návrh univerzálneho systému pomoci, ktorým by bolo možné zo strany štátu doručiť týmto subjektom systémovú, spravodlivú a jednotnú pomoc, aby jednotlivé rezorty mohli dotácie poskytovať jednoducho, rýchlo a efektívne,“ píše sa v správe. Tento systém pomoci by sa mal vzťahovať na všetky fyzické, aj právnické osoby, od mikro až po veľké podniky a bol by dostatočne flexibilný na to, aby mohol byť využiteľný v každej krízovej situácii v budúcnosti, nielen počas pandémie, pokračuje rezort hospodárstva.

„Na ekonomickú aktivitu negatívne vplývali zavedené opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu,“ píše ministerstvo hospodárstva v materiály. Ide najmä o poklesy ekonomiky na jar a koncom roka, ktoré kopírovalo najhoršie čísla pandémie, ale aj výrazné oživenie v treťom kvartáli. Nateraz to podľa hodnotenia rezortu hospodárstva so slovenskou ekonomikou stále ružovo nevyzerá. A to práve pre pretrvávajúcu koronakrízu. „Po skončení pandémie sa môže ekonomika Slovenska naštartovať, pričom miera dynamiky závisí aj od účinných opatrení vlády,“ píše sa v ministerskom materiály. Zaváži však i prístup všetkých zainteresovaných strán sociálneho trojuholníka – čiže vlády, podnikateľov a odborárov.

Ministerstvo hospodárstva, že podnikateľské prostredie potrebuje ďalšie odstraňovanie „neopodstatnených regulačných a finančných bariér, byrokracie, nákladového a časového zaťaženia“. Práve tomu bolo venované protibyrokratické kilečko 1 a 2. Ďalším nevyhnutným krokom, ktorý prispeje k zlepšeniu podnikateľského prostredia je zabezpečenie lepšej vymáhateľnosti práva a sfunkčnenie súdnictva.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #firmy #Richard Sulík #pandémia