Vlani aj napriek pandémii na Slovensku pribudlo 700 nových reštaurácií

V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších rokov pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok. Stovky ich však pribudli.

07.04.2021 09:46
kantína, reštaurácia, jedáleň, stravné lístky,... Foto:
Aj napriek kríze na Slovensku v minulom roku vzniklo relatívne veľa spoločností, podnikajúcich v gastrosektore.
debata (6)

Kríza spojená so šírením pandémie koronavírusu prináša rôzne zmeny na trhu. Už viac ako rok od vypuknutia ochorenia sú viaceré odvetvia podnikania pozastavené, či majú obmedzenú činnosť. Medzi takéto odvetvia patrí aj gastro sektor, ktorý sa považuje za jeden z najohrozenejších sektorov nielen na Slovensku, ale vo väčšine krajín.

Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company ukončili vlani podnikanie desiatky reštaurácií. A ďalšie stovky pribudli (v rámci spracovania údajov boli analyzované len gastro prevádzky, ktoré podnikali ako spoločnosti s ručením obmedzeným, vyňaté z analyzovania boli živnostenské oprávnenia – pozn.).

V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších rokov pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok. „Najviac z nich ukončilo svoju činnosť v posledných mesiacoch roka, len za posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu. Dôvody sa dajú pripísať koronakríze a vládnym opatreniam, ktoré na jeseň nariadili opätovné uzatvorenie prevádzok. Mnohé reštaurácie tak neboli finančne schopné utiahnuť ich aj naďalej,“ upozorňuje Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company, ktorá zároveň podotýka, že popri desiatkam ukončených gastro biznisov, vznikli stovky nových.

Na slovenskom trhu vzniklo až 744 nových eseročiek poskytujúcich reštauračné služby. „Nové podniky vznikali postupne v priebehu celého minulého roka, desiatky každý mesiac. Najviac ich bolo založených ešte pred definitívnym vypuknutím krízy – v januári 2020 (81), v júli (82) a júni (78). Aj za týmto scenárom vidíme koronakrízu – množstvo podnikateľov rozbehlo online donášku jedla, nakoľko pravdepodobne zistili, že na prípravu jedál im postačujú menšie priestory, pričom nemusia mať k dispozícii reštauračné priestory prispôsobené na usadenie hostí,“ podotýka Petra Štěpánová.

Podobne sa začal aj rok 2021. Do dnešného dňa pôsobí na Slovensku spolu 8 990 spoločností, ktoré pôsobia v gastro sektore. Z dát spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company vyplýva, že v tomto roku stihlo ukončiť podnikanie 10 reštaurácií, no zároveň vzniklo 25 nových.

Podobná situácia je aj v Českej republike. „V susedných Čechách v roku 2020 zaniklo 636 gastro prevádzok, no pribudlo 1 224 nových. A v tomto roku ukončilo činnosť 43 reštaurácií a 62 ju rozbehlo,“ uzavrela Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company s tým, že aktuálne u našich západných susedov pôsobí spolu 22 355 reštaurácií, ktoré podnikajú ako spoločnosti s ručením obmedzeným.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #reštaurácie a pohostinstvá #Bisnode #gastrosektor