Majiteľ ostravských oceliarní je na pokraji krachu

Britská vláda pracuje na pláne záchrany spoločnosti Liberty Steel, majiteľa ostravských oceliarní.

20.03.2021 11:20
iberty steel ostrava Foto:
Liberty Steel, vrátane oceliarní v Ostrave (na obrázku), sú na pokraji krachu.
debata (5)

Na pokraji krachu sa ocitla skupina GFG Alliance Brita indického pôvodu Sandžíva Guptu. Do tejto skupiny, ktorá zastrešuje jeho oceliarsky, hliníkárenský a energetický biznis, spadá aj Liberty Steel, a teda tiež ostravské oceliarne.

Ostravské oceliarne, čiže niekdajia Nová huť (Klementa Gottwalda), neskôr ArcelorMittal Ostrava, zamestnávajú vyše šesť tisíc ľudí. V prípade kolapsu ich majiteľa by tieto pracovné miesta boli vážne ohrozené.

Záchranný plán

Informáciu o záchrannom pláne britskej vlády priniesol včera denník Financial Times. Rozhodnutie o konkrétnej podobe záchrany či znárodnenie Liberty Steel britská vláda urobí, až a pokiaľ dôjde k definitívnemu krachu celej Guptovej skupiny. Britská vláda by mala za štátne peniaze prevziať Liberty Steel, teda aj ostravské oceliarne, než sa nájde nový záujmeca. Nájsť kupca však môže byť za súčasných podmienok vo svetovom oceliarstve veľmi problematické, tvrdí vo svojom komentári Lukáš Kovanda z českej Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) a hlavný ekonóm Trinity Bank.

K akcii britskú vládu už vo štvrtok vyzvala opozícia. Ed Milliband, exminister, niekdajší šéf Labouristickej strany a terajší tieňový minister, vyzval kabinet premiéra Borisa Johnsona, aby zvážil núdzové znárodnenie spoločnosti Liberty Steel, vzhľadom k tomu, že Gupta bojuje o svoje finančné prežitie. Guptove oceliarske impérium sa ocitá na pokraji krachu po tom, čo jeho najväčší veriteľ skončil v insolvencii.

Kovanda pripomína, že podľa nedávno zverejnených súdnych dokumentov zmienená Guptova zastrešujúca skupina, GFG Alliance, už tento rok vo februári oznámila svojmu najväčšiemu veriteľovi, britsko-austrálskej spoločnosti Greensill Capital, že bez jeho finančnej pomoci sa ocitne v bankrotovom stave, resp. v insolvencii. Lenže teraz je sama Greensill Capital v insolvencii.

Spoločnosť Greensill Capital mala skupine Guptu poskytnúť pôžičky, ktorými financoval práve aj kúpu ostravských oceliarne. Za prevádzkový úver v objeme dve miliardy korún sa zaručila česká štátna poisťovňa EGAP.

Ďalší problém pre Babiša

Tento svoj nákup Gupta dokončil pred dvoma rokmi. O oceliarne ani vtedy, ešte pred pandémiou, nebol inak prílišný záujem, takže je málo pravdepodobné, že by sa v prípade pádu jeho oceliarskeho impéria rýchlo našiel niekto, kto by bol ochotný ostravské oceliarne kúpiť, vysvetľuje Kovanda. To môže spôsobiť ďalší predvolebný bolehlav vláde Andreja Babiša. Koaličným stranám už teraz citeľne klesajú preferencie v dôsledku pandemickej situácie, krach ostravských oceliarní a riziko značného nárastu počtu nezamestnaných by ich stlačilo ešte nižšie.

Vodou na mlyn môže byť podľa Kovandu situácia pre českých odborárov. Predák najväčších odborov v krajine, Josef Středula, v čase prevzatia ostravských oceliarní vyjadroval značné pochybnosti o skutočných zámeroch Guptovej spoločnosti a obával sa o budúcnosť ich zamestnancov. Súčasná situácia môže tieto obavy naplniť. Středula pritom dnes nevylučuje kandidatúru na prezidenta republiky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #oceliarne #Liberty Steel #ostravské oceliarne