Slovensko v hodnotení indexu digitalizácie pokleslo. Zaostáva aj v rámci V4

V celosvetovom prieskume spoločnosti Euler Hermes merajúcom úroveň digitalizácie krajín sa Slovensko umiestnilo na 44. mieste, pričom oproti poslednému prieskumu spred dvoch rokov kleslo o štyri priečky. Zaostáva aj za susedmi z krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Česko sa umiestnilo na 29. mieste, Poľsko na 31. mieste a Maďarsko na 34. mieste. Informovala o tom spološnosť Euler Hermes.

16.03.2021 11:51
debata (13)

Index digitalizácie „Enabling Digitalization Index“ (EDI) meria flexibilitu a schopnosť jednotlivých krajín podporovať podnikateľské subjekty vo využívaní digitálnych technológií. Index sleduje päť základných kritérií, a síce rozsah regulácie, úroveň znalostí, dostupnosť internetového pripojenia (konektivitu), infraštruktúru a veľkosť trhu. Slovensko dosiahlo 49 bodov. Rovnaký počet bodov získalo aj Grécko, Turecko a India.

Príčinou poklesu v indexe nie je len veľmi malý trh. V porovnaní s najsilnejšími krajinami podľa Euler Hermes zaostáva najmä v kvalite pripojenia a vo výkonnosti infraštruktúry. Krajiny, ktoré chcú zlepšiť oblasť digitalizácie, by sa podľa Euler Hermes mali zamerať na proaktívne vytváranie regulačných opatrení v digitálnom priestore, vzdelávanie, zlepšenie dostupnosti pripojenia a skvalitnenie digitálnej infraštruktúry.

Na prvých troch priečkach indexu EDI 2020 sa umiestnili USA, Dánsko a Nemecko. Spojené štáty sú podľa Euler Hermes na čele vďaka výbornému ekosystému vzdelávania, veľkosti trhu a priaznivej regulácii. Nemecko sa môže pochváliť najlepším ekosystémom vzdelávania, ako aj úrovňou infraštruktúry. Dánsko zase zaznamenalo najlepší výsledok v oblasti kvality pripojenia. Najvýraznejší postup v rámci rebríčka zaznamenala Čína – poskočila zo 17. pozície už na 4. miesto.

Posun vpred zaznamenali aj ďalšie krajiny ázijského kontinentu: Hongkong, ktorý je v súčasnosti na 7. mieste (predtým 11.) a Južná Kórea na 12. pozícii (posun zo 16.). Šesť z prvých 15 krajín je z regiónu Ázia-Pacifik. Z európskych krajín zaznamenali postup na vyššie pozície napríklad Francúzsko na 15. mieste (zo 17.) a Španielsko na 20. priečke (z 24.).

Digitálny index a jeho vplyv na HDP

Skóre EDI, ktoré daná krajina dosiahne, sa podľa odborníkov Euler Hermes odzrkadľuje aj na vývoji hrubého domáceho produktu (HDP). Každý ďalší bod v rámci rebríčka digitalizácie znamená nárast HDP za Q3 2020 o 0,2­5 percentuálne­ho bodu. Digitalizácia plní úlohu tlmiča ekonomických výkyvov. „Krajiny s vysokou úrovňou digitalizácie sú totiž odolnejšie proti ekonomickým šokom spôsobených koronakrízou,“ uviedol Peter Mucina, riaditeľ spoločnosti Euler Hermes na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #digitalizácia #V4 #digitalizácia ekonomiky