Ceny zamierili vo februári hore. Inflácia porastie i v najbližších mesiacoch

Rast cien vo februári medziročne mierne zrýchlil – a to na 0,9 percenta. Oproti januáru ide o zdraženie vo výške troch desatín percenta. Ukázali to najnovšie údaje Štatistického úradu.

15.03.2021 09:15 , aktualizované: 13:20
debata

Postupné zdražovanie tovarov a služieb sa dá očakávať aj v najbližších mesiacoch, upozorňuje analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. „Postupne sa zrejme inflácia dostane cez úroveň jedno percento a v druhej polovici roka sa môže priblížiť k dvom percentám,“ hovorí. Pod rast cien sa čiastočne môže podpísať aj drahší tabak v dôsledku zvýšenej spotrebnej dane, dodáva analytička. Predpokladá, že postupne zdražejú aj palivá. Tie totiž držala dole lacná ropa, no i tá na burzách otočila smerom nahor.

„Február potvrdil, že inflácia už svoje dno dosiahla v januári, pričom už v marci by sa medziročný rast spotrebiteľských cien mal opäť prehupnúť bezpečne nad jedno percento,“ tvrdí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ku koncu roka by sa mala inflácia priblížiť k dvom percentám, dodáva. I on za tým vidí drahší tabak a ropu. Ceny pohonných hmôt totiž už nebudú medziročnú infláciu zmierňovať, ale naopak zrýchľovať, dodáva analytik. Po vyše roku totiž tento mesiac opäť porastú – postupne môžu podľa Koršňáka atakovať i dvojciferné čísla rastu. „Naproti tomu, i v marci očakávame ľahký medziročný pokles cien potravín, ktorý by mohol pretrvať až do leta,“ hovorí.

Podobne ako v januári i vo februári zjemnili rast cien nižšie regulované ceny energií, vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. „Slabší výkon ekonomiky v úvode roka zároveň zmierňuje domáce dopytové tlaky na ceny,“ hovorí. Naopak hore ťahá ceny už spomínaná drahšia ropa. Horňák odhaduje, že ceny výraznejšie porastú až v druhej polovici roka.

Za spomalením rastu cien je i pokles dopytu spotrebiteľov – týka sa najmä drahších tovarov i služieb. „Nižší záujem zo strany kupujúcich nebudú cítiť predajcovia tovaru bežnej spotreby ako sú potraviny, drogéria či lieky,“ povedala pre agentúru SITA analytička 365.bank Jana Glasová. A ruku k dielu budú podľa nej pridávať aj nižšie importné ceny, nakoľko k spomaľovaniu ekonomického rastu dochádza naprieč celou Európou. Smerom nahor budú infláciu tlačiť zvyšujúce sa ceny potravín a taktiež vyššie ceny dopravy pre drahšiu ropu. Inflácia by sa podľa Glasovej mohla v priemere vyhupnúť tento rok na 1,5 percenta.

Medziročná inflácia sa vo februári udržala pod jedným percentom

Spotrebiteľské ceny boli vo februári na Slovensku medziročne vyššie o 0,9 %. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, inflácia bola mierne vyššia ako v januári, stále však výrazne pod hodnotami minulého roka. Oproti januáru sa zvýšili najmä ceny ovocia a zeleniny, pohonných látok a ceny tabakových výrobkov po zvýšení spotrebnej dane. V medziročnom porovnaní hodnotu inflácie ovplyvnili výrazne nižšie ceny za energie o 4,6 % a aj zlacnenie potravín o 0,7 %.

Vo všetkých ostatných odboroch ceny medziročne rástli. Najvýraznejšie stúpli podľa úradu v odboroch pošty a spoje o 6,9 % vplyvom vyšších cien za telefónne zariadenia o 2,4 %, za vzdelávanie o 3,5 %, kde vzrástli hlavne ceny za predprimárne a primárne vzdelávanie o 6,7 %, ako aj za reštaurácie a hotely o 3 %. Vyššie ceny boli aj v odbore zdravotníctvo o 2,9 %, kde sme si viac zaplatili, napríklad za služby zubných lekárov o 6,1 % či za ostatné zdravotnícke pomôcky o 4,3 %.

V súhrne za dva mesiace tohto roka sa spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní zvýšili o 0,8 %.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ceny