Firmám sa Matovičov nápad s ruskou vakcínou pozdáva. Iné meškajú, tvrdia

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta rozhodnutie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) zabezpečiť pre Slovensko ruskú vakcínu Sputnik V. Firmy už pred dvomi týždňami avizovala potrebu jej registrácie z dôvodu meškajúcich dodávok iných registrovaných vakcín. To podľa nich spomalilo proces očkovania proti ochoreniu COVID–19. AZZZ o tom informovala v tlačovej správe.

17.02.2021 12:49
debata (7)

Ako ďalej AZZZ uvádza, ruská vakcína Sputnik V podľa rôznych štúdií dosahuje „vynikajúce výsledky“. „Jej účinnosť je 91,6 percent, vedľajšie účinky sú iba mierne a zároveň nie je potrebný proces hlbokého mrazenia. Vakcínu je možné skladovať v bežnej chladničke pri teplote dva až osem stupňov Celzia,“ tvrdí Adriana Tantošová z AZZZ.

O registrácii Sputniku V má rozhodnúť Európska lieková agentúra (EMA). Firmy ale upozorňujú, že kvôli neustále narastajúceho počtu infikovaných ľudí je potrebné konať rýchlejšie. „Vyzývame preto vládu SR, aby na štvrtkovom zasadnutí pandemickej komisie schválila dodávku ruských vakcín a registrovala ju mimo európskych schvaľovacích postupov,“ hovorí generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

Podľa jeho slov nie je v momentálnej situácii na mieste presadzovať geopolitické záujmy, ale hľadieť na ľudské životy. Čakať na povolenie registrácie od EMA môže podľa Novického spôsobiť, že Slovensko predbehnú iné krajiny a vakcín bude na trhu nedostatok. Tým by podľa jeho slov mohla výrazne stúpnuť aj cena za Sputnik V.

„Je potrebné čo najskôr zaočkovať populáciu na Slovensku a predísť tak ďalším zbytočným úmrtiam,“ tvrdí Nevický. V prípade vyššej ceny u ruskej vakcíny sú podľa neho zamestnávatelia pripravení doplatiť zamestnancovi rozdiel v cene. Tento doplatok by sa podľa AZZZ mohol stať daňovo uznateľným nákladom a u zamestnanca by nebol zahrnutý do zdaniteľných príjmov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #AZZZ #Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) #Sputnik V