Platobný terminál v mobile? Podnikatelia budú mať k dispozícii novú aplikáciu

Na Slovensku bude k dispozícii mobilná aplikácia, ktorá premení smartfón na platobný terminál. Na projekte sa podieľajú spoločnosť Global Payments a kartové asociácie Visa a Mastercard. Aplikácia bude dostupná pre klientov všetkých bankových domov na Slovensku, kde majú otvorený účet. Slovenskí obchodníci ju budú mať k dipozícii medzi prvými v Európe. Aplikácia má pomôcť s bezhotovostnými platbami najmä menším podnikateľom.

17.02.2021 09:37 , aktualizované: 10:35
Platba kartou Foto:
Slovenská sporiteľňa
debata (6)

Mobilná aplikácia GP by mala fungovať na telefónoch s operačným systémom Android 8 a vyšším s NFC čipom. Na iPhone zatiaľ k dispozícii nebude. Novinku môžu využívať podnikatelia, ktorí majú otvorený účet v ktorejkoľvek banke. Platby kartami môžu obchodníci prijímať kdekoľvek, kde je dátový signál. Ak bude niekto potrebovať k platbe doklad, môže si ho nechať odoslať cez esemesku, e-mailom alebo cez QR kód. Používať ju tak môžu napríklad taxikári, kuriéri, trhovníci, remeselníci, lekári či menšie predajne.

Napríklad Slovenská sporiteľňa ju ponúkne v krízovom balíčku na jeden rok zadarmo. Okrem toho bude mať podnikateľ k firemnému účtu terminál v mobile s nižšími províziami za zrealizované transakcie. Slovenská sporiteľňa si bude strhávať 0,75 percenta z výšky platby. V inej banke to môže byť o niečo viac. Aplikácia bude k dispozícii na Google Play akonáhle obchodník s Global Payments uzavrie zmluvu o akceptácii platobných kariet. Jej vývoj trval približne jeden rok.

Bude to bezpečné?

Platba by mala prebehnúť podobne ako pri klasickom termináli. Peniaze prídu podnikateľovi na účet hneď nasledujúci deň po vykonaní transakcie. „Telefón samotný neuchováva žiadne citlivé dáta o platbe, a tak nie je potrebné mať obavy o bezpečnosť či zneužitia údajov o karte,“ vysvetlil Radovan Bryx, manažér tímu, ktorý novú aplikáciu pripravil. Aplikácia by mala mať aj certifikát a absolvovala všetky bezpečnostné previerky.

Pri platení mobilom a hodinkami s Google Pay, Apple Pay, so zariadeniami Garmin a Fitbit či kartou do 50 eur netreba potvrdzovať transakciu PIN kódom. Ten je vyžadovaný len pri platbách kartou nad 50 eur. Táto podmienka platí aj pri platbách na bežnom platobnom termináli. Na displeji sa tiež objaví špeciálna „plávajúca“ klávesnica, do ktorej kupujúci zadá PIN. Klávesnica sa pohybuje preto, aby obchodník nezistil kód podľa odtlačkov prstov na obrazovke.

Do vývoja sa okrem spomínanej firmy a kartových spoločností zapojila aj spoločnosť Samsung, ktorá bezplatne poskytla mobilné telefóny na testovanie. Slovensko by malo byť prvá krajina v strednej Európe, ktorá ponúkne platobný terminál v mobile. Aplikácia by tiež mohla zlepšiť prístup k bezkontaktným platbám. Na Slovensku je aktuálne približne 16 terminálov na tisíc obyvateľov. Európsky priemer je 32 terminálov na tisíc obyvateľov.

Záujem o bezkontaktné platby rastie

V roku 2019 minuli ľudia na Slovensku bezhotovostne takmer päť miliónov eur denne. Napriek tomu, že dnes sú obchody až na výnimky zatvorené, platby kartou dosahujú štyri milióny eur denne. „V minulom roku sa zvýšil počet platieb kartou v obchodoch a na internete o päť percent. Početné lockdowny a obmedzenia presúvali spotrebiteľov do on-line priestoru, kde vlani vzrástol počet platieb oproti roku 2019 o tretinu,“ tvrdí Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Koronakríza potvrdila, že záujem o bezhotovostné platby nerastie len na strane spotrebiteľov, ale aj obchodníkov. „Počas pandémie narástol počet platobných terminálov našich firemných klientov až o 20 percent. Stále však platí, že na Slovensku je potenciál ich počet zdvojnásobiť. No nie každý obchodník potrebuje klasický platobný terminál,“ dodala Martina Zrníková, expertka pre firemné bankovníctvo Slovenskej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Slovenská sporiteľňa #platby #platobný terminál