Komplikácie v obchode po brexite zvýšili náklady dvom tretinám malých firiem

Problémy v obchode, ktoré nastúpili po odchode Británie z Európskej únie, znamenali rast nákladov na suroviny a komponenty pre dve tretiny malých britských podnikov. Navyše veľká časť z nich uviedla, že do určitej miery zaznamenali aj narušenie dodávok. Poukázal na to prieskum poradenskej spoločnosti South West Manufacturing Advisory Service (SWMAS) a iniciatívy britskej vlády a Európskej únie na podporu malých firiem Manufacturing Growth Programme.

15.02.2021 11:57
debata

Prieskum, na ktorom sa zúčastnilo takmer 300 malých britských podnikov, ukázal, že 65 % anketovaných firiem vo výrobnom sektore zaznamenalo zvýšenie nákladov. Zhruba 54 % zasa uviedlo väčšie problémy pri vývoze tovarov do Európskej únie. Na druhej strane, približne pätina oslovených podnikov informovala, že očakáva zlepšenie svojej situácie vďaka zákazníkom presúvajúcim svoje aktivity z krajín EÚ do Británie.

Britská vláda uviedla, že pri viacerých problémoch firiem ide iba o počiatočné ťažkosti a minulý týždeň oznámila, že na podporu malých podnikov zápasiacich s novými pravidlami uvoľní 20 miliónov libier (22,79 milióna e­ur).

Britská centrálna banka začiatkom februára uviedla, že problémy v obchode spôsobené brexitom budú Britániu stáť v tomto kvartáli približne 5 miliárd libier. Zároveň dodala, že v dlhodobom horizonte očakáva pokles obchodu o 10 %.

Podľa stúpencov brexitu však Británia v dlhodobom meradle získa, keďže si v prípade obchodu s krajinami mimo Európskej únie stanoví vlastné obchodné pravidlá. Navyše, ako uvádzajú, plusom pre Britániu bude aj to, že o reguláciách na domácom trhu bude rozhodovať britská vláda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #dovoz #náklady #vývoz #Brexit