Jednoduchá cesta k vysnívanému bývaniu: novinka môjDOMOV

Financovanie nového bývania si treba dôkladne premyslieť už vopred. Spoliehať sa na pomoc príbuzných či iné okolnosti, ktoré vám pomôžu nový byt či dom zaplatiť, sa v súčasnosti nevypláca. Banky sprísnili poskytovanie hypoték a zvyšnú sumu si nie je pre každého jednoduché a výhodné požičať. Zachrániť vás však môže pravidelné sporenie.

06.02.2021 00:00
pss, domov, nepouzivat Foto:

Ideálne je začať sporiť už malým deťom. Pri dnešných cenách nehnuteľnosti zvlášť platí, že čím skôr začnete, tým vyššia suma sa na sporiacom účte nazbiera. Kým ale rodičia začnú sporiť, tak by si mali zadefinovať, aký cieľ chcú dosiahnuť. Čím skôr začnú sporiť, tým viac sa im aj pri nízkej mesačnej sume podarí nasporiť a pomôcť tak ich deťom k budúcemu bývaniu. Finančná rezerva do budúcnosti sa netvorí ľahko. Nie každý človek je natoľko zodpovedný, že si zo zarobených peňazí odkladá pod vankúš či má na svojom bankovom účte vytvorený špeciálny sporiaci podúčet. Ideálne je sporiť pravidelne a cez sporiaci produkt, pri ktorom viete, koľko a kedy vám z účtu odíde a ukladá sa do budúcnosti. Pravidelná suma, ktorú si budete sporiť, sa nielenže ukladá a zhodnocuje do budúcnosti, ale máte istotu, že tieto peniaze neminiete skôr, ako príde ich čas.

Trvalý príkaz

Oplatí sa preto nastaviť si trvalý príkaz tak, aby vám peniaze odchádzali z účtu v pravidelnom čase, najlepšie hneď po výplate. Stáva sa, že rodičia síce chcú deťom sporiť a povedia si, že odložia financie, ktoré im zostanú povedzme ku koncu mesiaca. Určite však dobre poznáte, že plán je jedna vec, ale realita je v skutočnosti iná. Mnohým sa tieto peniaze zídu na niečo iné, čo sa nedá odložiť a sporenie upadne do zabudnutia. Ak však stavíte na trvalý príkaz, je pravdepodobné, že peniaze odídu tam, kde majú a čiastka na sporení vašich detí bude utešene narastať..

Čím skôr, tým lepšie

Začať treba čím skôr, ideálne je začať odkladať peniaze čo najmenším deťom. Takto pravidelne vybudovaný a nasporený základ im pomôže v budúcnosti, keď budú potrebovať vlastnú strechu nad hlavou, ku kúpe vlastného bytu alebo domu. Vhodným produktom práve na takýto účel je stavebné sporenie., ktoré má stále mnoho výhod.

Nie pri každom produkte vám napríklad dovolia upravovať podmienky sporenia. Pri stavebnom sporení je však možné jednotlivé parametre upravovať podľa svojich aktuálnych potrieb. Zmenila sa vám finančná situácia? Nič sa nedeje. Cieľovú sumu si jednoducho znížite a sporíte po menších čiastkach. A ak budete mať k dispozícii opäť viac finančných prostriedkov, nie je problém platby zvýšiť rovnako ako cieľovú sumu.

Stavebné sporenie ale okrem toho vytvára aj veľmi dobrý základ na čerpanie výhodného stavebného úveru vtedy, keď príde čas na financovanie kúpy nového bývania.

Príjemným bonusom je stále aj štátna prémia vo výške 2,5 % zo sumy vašich ročných vkladov (najviac v sume 70 eur.)

Zvýšené úroky vás neprekvapia

Ak si myslíte, že si bývanie zaobstaráte vďaka hypotéke, tak nezabudnite, že dnes vám už nikto nedá 100 % sumy potrebnej na kúpu nehnuteľnosti. Približne 20 % musíte mať nasporených. A to pri súčasných cenách nehnuteľností nie je malá suma.

Ak nemáte našetrené, pozor, aby ste nedoplatili na vysoké úroky pri spotrebných úveroch. Je múdre zvoliť si jednoduchšiu cestu – výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a úveru zo stavebného sporenia s garantovanou úrokovou sadzbou.

Toto je nový pohľad na financovanie vášho bývania, ktorý aktuálne ponúka klientom PSS, Prvá stavebná sporiteľňa – môjDOMOV. Či sa už teda rozhodnete pre nové bývanie alebo budete rekonštruovať to staré, ak začnete teraz pravidelne sporiť, dostanete stavebný úver s garantovanou ročnou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania. Stačí si teda uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení, sporiť podľa svojich finančných možností a po nasporení dohodnutej výšky získate právny nárok na stavebný úver aj s úrokovou sadzbou, ktorá vám bude garantovaná počas celej doby splácania úveru. Preto tých, ktorí sa rozhodnú riešiť svoje bývanie pomocou stavebného sporenia, v budúcnosti neprekvapí žiadne prípadné zvýšenie úrokovej sadzby úveru, a tým aj jeho mesačnej splátky.

Môžeme teda povedať, že bez ohľadu na to, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať situácia s hypotékami a s výškou ich úrokov, je stavebné sporenie akýmsi poistením pred takýmito stúpajúcimi úrokmi. Sporenie sa jednoducho prispôsobí vašim aktuálnym možnostiam a potrebám.

Viac informácií na www.pss.sk. Po vyplnení a odoslaní jednoduchého formulára vás bude kontaktovať obchodný zástupca PSS do 2 pracovných dní.

chyba