Automobilke Jaguar sa darí. V závere vlaňajška jej výrazne stúpol zisk

Britská automobilka Jaguar Land Rover zaznamenala v treťom kvartáli fiškálneho roku zisk 439 miliónov britských libier. V mesiacoch október až december 2020 si tak v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom prilepšila o 121 miliónov libier.

01.02.2021 21:05
debata (1)

Podľa automobilky lepšie zisky odrážajú aj príjmy vo výške šesť miliárd libier. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom ide o rast na úrovni 1,6 miliardy libier. Automobilka tiež za tretí štvrťrok predala 128 469 vozidiel, čo je v porovnaní s druhým štvrťrokom nárast o 13,1 percenta. Stále však ide o deväť percent menej ako pred rokom.

Predaj nového modelu Land Rover Defender dosiahol 16 286 kusov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom 66-percentný nárast. Tržby v Číne sa automobilke zvýšili o 20 percent. Ako uviedol Adrian Mardell, finančný riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover, tržby sa vo väčšine prípadov ešte úplne nezotavili na úroveň pred pandémiou. „Bolo potešením vidieť medziročný rast predaja v Číne a nového Defenderu,“ dodal.

Automobilku povzbudila aj obchodná dohoda po brexite. Týmto sa podľa firmy zabránilo zavedeniu ciel na automobilové súčiastky a dokončené vozidlá, aj keď stále budú zvýšené požiadavky na colnú správu. Okrem dohody firma privítala aj schválenie vakcín proti ochoreniu Covid-19. Napriek pandémii a ďalším rizikám spoločnosť očakáva, že aj štvrtý kvartál prinesie vysoký zisk. Počíta tiež s pozitívnym a voľným peňažným tokom. Automobilka má svoj závod aj v Nitre. Výroba sa tam spustila pred dvomi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #zisk #Jaguar Land Rover #pandémia