Nikto z členov vlády nás ohľadne predaja respirátorov neoslovil, tvrdia obchodníci

Obchodníkov zatiaľ nikto z členov vlády neoslovil ohľadne predaja respirátorov. Uviedla to Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) k medializovaným informáciám, podľa ktorých vláda v prípade respirátorov pracuje na dohode s obchodnými reťazcami.

01.02.2021 12:32
debata (9)

Podľa premiéra SR Igora Matoviča sa zrejme zavedie systém, že ľudia, ktorým oznámia pozitívny výsledok testu, dostanú automaticky aj balíček respirátorov. Tie by sa mali dať kúpiť aj v obchodných reťazcoch – bez obchodníckych marží. Podľa obchodníkov to znamená predávať tovar so stratou, keďže súčasťou marže sú aj náklady obchodníka mimo nákupnej ceny.

Ako dodali, samotná nákupná cena respirátorov sa neustále mení, keďže dopyt skokovo stúpol v rámci celej Európy a je nad momentálne výrobné kapacity dodávateľov. „To sa prejavilo napríklad v Rakúsku, kde zregulovaná predajná cena sťažila nákup respirátorov, pretože v niektorých prípadoch je nižšia, ako samotná nákupná cena respirátorov,“ tvrdí SAMO v tlačovej správe.

Podľa SAMO sa už objavili informácie o tom, že občania Rakúska kupujú respirátory cez slovenské e-shopy, keďže z dôvodu regulácie ceny nevedia uspokojiť svoj dopyt v Rakúsku. „Regulácia predajnej ceny, pri tak kolísavom vývoji nákupnej ceny, by mohla byť kontraproduktívna a paradoxne by to mohlo spôsobiť nedostatok respirátorov na slovenskom trhu,“ tvrdí SAMO.

„Vidíme však aj priestor na pomoc občanom zo strany štátu tak, ako je to v prípade Českej republiky, kde ministerstvo financií navrhuje zrušiť DPH na dva mesiace na respirátory FFP2 a vyššie,“ navrhujú obchodníci. Dočasne zrušená DPH na respirátory by tak podľa nich mohla pomôcť spotrebiteľom na Slovensku.

Obchodné reťazce by tak nižšiu DPH mohli premietnuť do nižšej predajnej ceny pre zákazníkov. Cenová regulácia môže naopak ešte viac sťažiť dostupnosť respirátorov pre občanov, dodala SAMO.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pandémia #respirátor #SAMO