Žiarski hlinikári testujú ľudí takmer každý týždeň. Pozitívnych je minimum

Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom testuje zamestnancov a stálych dodávateľov od vypuknutia druhej vlny pandémie takmer nepretržite. Do dnešného dňa tak v areáli hlinikárne vykonali 9804 antigénových testov. Organizáciu, nákup testov a aj samotné testovanie si firma platí z vlastných zdrojov.

27.01.2021 15:10
debata (4)

Hlinikáreň testuje všetkých zamestnancov v sedem až 14 dňových intervaloch v závislosti od typu pracovnej náplne. Okrem zamestnancov testuje aj stálych dodávateľov. „Pravidelným testovaním nielen zamestnancov, ale aj dodávateľov, ktorí sa pohybujú v areáli a prichádzajú s našimi zamestnancami do kontaktu vieme výrazne znížiť riziko šírenia vírusu vo fabrike,“ hovorí generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Pred vianočnými sviatkami firma ponúkala aj možnosť testovania najbližších rodinných príslušníkov svojich zamestnancov. Podľa Veselého musí mať firma detailný prehľad o tom, ako sa vo fabrike nákaza vyvíja. „Výroba hliníka sa nedá pozastaviť, musí bežať nepretržite a nemôžeme si dovoliť personálne výpadky“, dodal Veselý. Hlinikáreň zaviedla aj prísnejšie opatrenia a jednotlivé pracovné tímy sú od seba oddelené.

Podľa Veselého sa vďaka kombinácii frekventovaného testovania a prijatých opatrení doteraz vo firme vyskytlo len 79 pozitívnych prípadov, pričom polovicu z nich predstavovali osoby mimo stálych zamestnancov. Tento počet prípadov však neobmedzil prevádzku fabriky. Slovalco spustilo aj internú propagačnú kampaň k očkovaniu. Hlinikáreň v súčasnosti zamestnáva 450 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #testovanie #hlinikáreň #Slovalco #pandémia