Z domácností sú kancelárie. Ako vnímajú prácu z domu naše a české firmy?

Pracoviská sa nezaplnia úplne ani v novom roku. Viac ako polovica firiem na Slovensku a vyše dve pätiny v Česku predpokladá, že rok 2021 sa bude niesť v kombinácii práce z domu a dochádzania do podniku. V hre tak bude najmä efektívne nastavenie.

04.01.2021 10:23
debata

Ukázal to prieskum spoločnosti HR Pulse, ktorý iniciovala spoločnosť Profesia spolu so svojou českou pobočkou a Open HR Forum. Zapojilo sa doň 128 firiem na Slovensku a 228 zamestnávateľov v Českej republike. Dáta sa zbierali v októbri a novembri minulého roka.

„Až desatina personalistov na Slovensku potvrdila, že v roku 2020 dospeli k rozhodnutiu, že budú znižovať kancelárske kapacity a zavedú sa zdieľané pracovné stoly,“ vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Profesia Nikola Richterová. Zamestnanci budú pritom podľa nej pracovať prevažne z domu. Do práce budú chodiť iba tí, ktorí to v daný deň budú nevyhnutne potrebovať, dodáva Richterová. U susedov je tento trend menej populárny, v prieskume ho označili len štyri percentá firiem.

Práca z domu však prináša zamestnancom dodatočné náklady na energie. Firmy im ich však nekompenzujú. Firmy sa snažia svojich ľudí podporiť skôr zapožičaním stoličiek, monitorov či iného vybavenia z kancelárii. Napriek tomu je väčšina ľudí podľa prieskumu z prácou z domu spokojná. Na Slovensku má takúto skúsenosť až 43 percent firiem, v Česku 39 percent.

Neplatí to však všeobecne. „Približne štvrtina firiem u nás potvrdila, že ich pracovníci cítia väčšiu nepohodu, prípadne sú menej spokojní,“ hovorí Richterová. V Českej republike je podľa nej nespokojnosť o čosi vyššia. Nepohodu a menšie šťastie u zamestnancov vníma 29 percent personalistov.

Prepojenie s kolegami z práce klesá

Personalisti v oboch krajinách sa zhodli na tom, že vnímanie home officu je u zamestnancoch veľmi individuálne. Tvrdia, že 100-percentná práca z domu vyhovuje málokomu, mnohí oceňujú skôr kombináciu.

Zamestnávatelia však potvrdili, že pracovníkom chýba kontakt s kolegami. Menej prepojenosti medzi pracovným kolektívom potvrdilo 64 percent firiem na Slovensku a až 71 percent zamestnávateľov v Českej republike.

Personalisti však vo svojich odpovediach spomínali aj to, že pracovné prepojenie je podľa nich často dostatočné. Problémom je skôr absencia sociálneho spojenia s kolegami, ktoré prispieva ich psychickej pohode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #práca z domu