Bankový sektor je podľa odborníkov v dobrej kondícii

Súčasná kríza, rovnako ako tá predošlá, ukázala, že slovenský bankový sektor je v dobrej kondícii a dokáže zvládnuť aj veľké šoky pre ekonomiku. Sektor podľa hovorkyne Tatra banky Zuzany Žiaranovej zvládol súčasnú pandémiu možno najlepšie z celej slovenskej ekonomiky. Aj stresové testovanie Národnej banky Slovenska potvrdilo, že banky sú na horšie časy dobre pripravené. Na rozdiel od minulej krízy banky v súčasnosti pokračujú vo financovaní podnikov a domácností, čo je podľa centrálnej banky podstatné pre ekonomické oživenie.

29.12.2020 14:54
debata (3)

„Čo nás trápi viac, je to, ako súčasnú krízu zvládnu naši klienti,“ pokračovala hovorkyňa Tatra banky. Bankový sektor a zvyšok ekonomiky sú podľa nej v symbióze a banky nedokážu byť dlhodobo ziskové, ak sa nedarí ich klientom. „Prvé indície zatiaľ naznačujú, že aj naši klienti by mali pandémiu prežiť v dobrej finančnej kondícii aj vďaka opatreniam vlády, ktoré boli prijaté,“ uviedla pre agentúru SITA Žiaranová.

Ako skonštatoval hovorca VÚB banky Dominik Miša, bankový svet, ako sme ho poznali, sa náhle zmenil a banky boli nútené nájsť okamžité riešenia. „Zmeny, za bežných okolností trvajúce roky, sme boli nútení prijať v priebehu dní,“ povedal pre agentúru SITA Miša. Vďaka ich obozretnému prístupu k riziku mala pandemická kríza podľa hovorcu najmenší dopad na tvorbu opravných položiek pre straty z úverov spomedzi všetkých väčších bánk.

Tatra banka, ako aj ostatné bankové domy, ocenila, že nová vláda zrušila bankový odvod, teda opatrenie, ktoré podľa bankárov viac škodilo, ako prinášalo úžitok. „Pri jeho zotrvaní, hlavne na zvýšenej úrovni, reálne hrozilo, že bankový sektor nebude schopný financovať rast úverov, ktorý slovenská ekonomika potrebuje,“ skonštatovala Žiaranová. Do roku 2021 bankári dúfajú, že vakcinácia spoločnosti bude rýchla a úspešná, aby sa čo najskôr rozbehla ekonomika a biznis bankových klientov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #banky bankovníctvo