Reštaurácie navrhujú vláde šesť opatrení. Majú nádej na úspech?

Platy od štátu, poukazy na večeru, desaťpercentná daň z pridanej hodnoty, dotácia na nájom bez podmienok, záruka na pôžičky od štátu i presné pravidlá. To je šesť opatrení, ktoré navrhujú reštaurácie na svoju záchranu.

14.12.2020 13:31 , aktualizované: 17:00
debata (12)

Varujú, že inak zimu neprečkajú. Poslednou ranou pre beztak ťažko skúšaný gastrosektor bolo minulotýždňové zatvorenie terás. V hre je práca pre 53-tisíc zamestnancov v samotných gastropodnikoch, i ďalších viac ako 40-tisíc pracovných miest v gastroslužbách. Aj preto žiadajú zástupcovia z platformy #StáleMámechuť, ktorá zastrešuje gastroorganizácie, štát o pomoc.

„Podnikatelia v gastre nemajú peniaze, je otázne, dokedy svojich ľudí udržia,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Podniky, ktoré asociácia zastrešuje, dodržujú všetky platné opatrenia, dodáva. Harbuľák upozorňuje, že gastrosektor potrebuje jasný plán i podmienky fungovania. Informácie sa podľa neho menia každý deň, problematická je takisto komunikácia kompetentných smerom k podnikateľom aj ľudom.

Pomoc brzdí byrokracia, upozorňuje prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. „Pomoc 100 miliónov eur z rezortu dopravy stále nie je zverejnená,“ hovorí. Otázne podľa neho je i to, ako budú nastavené podmienky. Artz sa obáva, že malé a stredné podniky môžu byť diskriminované.

Nedá sa, neprešlo, uvidíme

Denník Pravda zisťoval, či majú návrhy reštaurácií šancu prejsť v jednotlivých rezortoch. Na ministerstve financií je očividne cesta k zmene sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) smerom dole zarúbaná. „Pokiaľ ide o zníženie DPH na gastroslužby, ministerstvo financií tento nástroj nepovažuje v čase pandémie za adekvátny vzhľadom na pokles dopytu po týchto službách,“ odpovedal na otázku o možnom znížení tlačový odbor rezortu financií. Ministerstvo sa dušuje, že vláda gastru pomáha. Riešenia hľadajú podľa jeho komunikačného odboru i samotné reštaurácie. „Iba spoločnými silami sa dokážeme preniesť cez tieto ťažké časy,“ dodáva tlačový odbor ministerstva financií.

Reštaurácie žiadajú, aby pri dotácii na nájmy nebol potrebný súhlas prenajímateľa. Ministerstvo hospodárstva sa odpovedi šalamúnsky vyhlo. „Ministerstvo hospodárstva vyplatilo v rámci prvej vlny 19 359 žiadostí o nájomné v celkovej výške 39 854 243 eur,“ hovorí Katarína Matejková, hovorkyňa ministerstva hospodárstva. Dodala, že ministerstvo sa od začiatku snaží, aby pomoc bola čo najjednoduchšia. Už počas prvej vlny minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) presadzoval myšlienku, aby o dotácie na nájomné nemusel žiadať prenajímateľ, vysvetlila Matejková. Jeho návrh však na politickej úrovni neprešiel, dodala. „Vicepremiér a minister hospodárstva zdôrazňuje, že je potrebné prijímať opatrenia na základe reálnej situácie v jednotlivých regiónoch,“ povedala Matejková. Sulík podľa nej naďalej odmieta plošné zatváranie prevádzok.

Rezort dopravy potvrdil, že v utorok predstaví schému pomoci pre cestovný ruch. A to v sume sto miliónov eur. Viac detailov hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf neprezradil.

Čo bude po pandémii?

Až dve tretiny prevádzok na jeseň oznámili, že bez úverov či pomoci od štátu budú musieť zatvoriť, upozornila platforma #StáleMámechuť.

Len v októbri sa im tržby medziročne prepadli o 70 percent, upozornila prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. V prvej vlne to bolo až 80 percent. „Perspektíva je v nedohľadne,“ hovorí Shepperd. Viaceré gastroprevádzky sú tak na hranici prežitia.

„Držíme si našich zamestnancov, aj keď nevidíme žiaden plán či jasnú víziu,“ hovorí Peter Štecko z iniciatívy Zachráňme gastro. Východiskom by podľa neho mohli byť práve štátne záruky na úvery. Vláda by mala podľa Štecka zvážiť aj zníženie DPH. „Slovensko má tretiu najvyššiu sadzbu v stravovacích a ubytovacích službách z krajín Európskej únie,“ hovorí. Okrem toho takúto – aspoň dočasnú – úpravu, nám odporúča aj Brusel.

Reštaurácie však už myslia aj na popandemické časy. Aj preto sa medzi šesticu opatrení dostali aj poukazy na konzumáciu jedál a nápojov v podnikoch či jasné podmienky na opätovné otvorenie. „Bude dôležité, aby sa naštartovala spotreba po uvoľnení opatrení,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Ako príklad uviedla Rakúsko, kde vláda dala ľuďom gastropoukážky v celkovej hodnote 40 miliónov eur.

Čo navrhujú gastro prevádzky

  1. 100 % náhrada mzdy bez zbytočnej byrokracie
  2. Štátne záruky za úvery pre gastro prevádzky
  3. Podpora nájomného bez spoluúčasti prenajímateľa
  4. Priama finančná podpora konzumácie v gastro podnikoch
  5. Jasné podmienky pre opätovné otvorenie prevádzok
  6. Dlhodobé zníženie DPH na stravovacie služby na 10 %

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #opatrenia #gastro