Zatvára pandémia slovenské firmy? V Česku je najhoršia situácia za desaťročie

Za prvých deväť mesiacov tohto roka zaniklo na Slovensku 2 709 kapitálových spoločností. A to napriek tomu, že viac ako pol roka je ekonomika krajiny ohrozená šírením pandémie koronavírusu. Z obchodného registra tak zmizlo 97 akciových spoločností a 2 612 spoločností s ručením obmedzeným. Vyplýva to z dát poradenskej spoločnosti Bisnode.

09.12.2020 12:10
podnikanie, podnikateľ, szčo, práca, zástera Foto:
Ilustračné foto.
debata

V porovnaní s vývojom v Českej republike si Slovensko vedie dobre, tvrdí analýza. Posledné dáta o vývoji kapitálových spoločností na Slovensku naznačujú, že ak by sa situácia veľmi nezhoršila, tak počet zaniknutých spoločností by bol tento rok najnižší za posledných 11 rokov.

„V prípade, že do konca roka nebudeme evidovať výraznejší nárast v počte zrušených firiem, pôjde, paradoxne, o najlepšie čísla za poslednú dekádu. Najviac spoločností zaniklo na začiatku roka (423) v lete (326 v júni, 353 v júli), najmenej v apríli (191),“ približuje analytička Bisnode Petra Štěpánová s tým, že na jednu zaniknutú firmu aktuálne pripadá až 5,4 novozaložených spoločností.

Za rovnaké obdobie tohto roka totiž vzniklo, podľa Bisnode, 14 676 kapitálových spoločností. „Pomerovo sa tak dostávame na úroveň minulého roka, kedy sa slovenskej ekonomike veľmi dobre darilo,“ dodáva Štěpánová. Výrazne opačný trend zaznamenala analýza v Českej republike. Tam na jednu zaniknutú spoločnosť pripadajú len dve nové, pričom aktuálna situácia je tam najhoršia za posledných deväť rokov. Počty zrušených firiem sa nepretržite zvyšujú od roku 2014.

„Dôvodom je pravdepodobne zhoršujúca sa ekonomika a nálada českých podnikateľov. Až polovica podnikov vymazaných z obchodného registra sídlila v Prahe, pričom štvrtina z nich podnikala len jednu dekádu,“ uzavrela analytička Bisnode, pričom dodala, že len asi 14 percent zo zaniknutých českých firiem skončilo fúziou, zvyšok skončil definitívnym uzavretím biznisu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Česko #Slovensko #krach #pandémia #koronakríza