Pomoc štátu nestačí. Podnikateľom už dochádza trpezlivosť, varujú maloobchodníci

O nič lepšie ako reštaurácie na tom nie sú ani drobní obchodníci. Oba sektory totiž patria k najviac postihnutým častiam slovenskej ekonomiky. Veľká časť maloobchodníkov je už na pokraji definitívneho zatvorenia prevádzok, upozornil predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský. Zúfalstvu a rozhorčeniu kolegom z reštaurácií tak rozumie.

08.12.2020 15:26
debata (5)

Bohužiaľ, ani v tejto situácii s podnikateľmi štát podľa maloobchodníkov nekomunikuje a ich problémy ignoruje. „Viacerí naši členovia avizovali, že ak nepríde rýchla a účinná pomoc štátu, po vianočných sviatkoch svoje prevádzky už neotvoria. Znamenalo by to nielen likvidáciu mnohých desiatky rokov budovaných spoločností, ale hlavne prepustenie ich zamestnancov,“ hovorí Krakovský. Negatívne vnímame, že avizovaná podpora na zamestnancov podľa novej schémy stále nebola zrealizovaná. Mnohým maloobchodníkom ešte nedorazili k podpisu ani dodatky zmlúv na poskytnutie pomoci.

Súčasná pomoc je nedostatočná

Gastroprevádzka, ktorá má rozvoz jedál a klesol jej obrat o 50 percent, dostane podľa novej plánovanej schémy pomoc 4 percentá z tržieb. To predstavuje zo stratených príjmov vo výške 50-isíc eur za celý rok dotáciu 2-tisíc eur.

Takáto suma často nestačí ani na odvody, ktoré musel podnikateľ zaplatiť za zamestnanca, ktorý nemohol pracovať. Nehovoriac o skutočnosti, že túto pomoc dostane prevádzka najskôr v januári. Keďže odvody odpustené neboli, firmy museli 20 percent z celkovej ceny práce zaplatiť. Dotácia tak pokryje týchto 20 percent pre približne piatich zamestnancov na jeden mesiac. Navyše túto sumu už podnikateľ dávno zaplatil a kým sa dočká pomoci, už bude úplne zbytočná.

Porovnajme to s Rakúskom, kde štát podnikateľom preplatí 75 percent fixných nákladov a za lockdown v novembri dokonca 80 percent celkovej tržby z predchádzajú­ceho roka.

„Opätovne tak vyzývame vládu a príslušné ministerstvá, aby sa začali čím skôr zaoberať situáciou slovenských maloobchodníkov a nedopustili ich likvidáciu v dôsledku protipandemických opatrení,“ hovorí predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský. Iniciatíva je podľa neho pripravená kedykoľvek prijať pozvanie na stretnutie s kompetentnými orgánmi a predstaviť naše návrhy do väčšieho detailu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pomoc #maloobchod #reštaurácie #pandémia