Británia pocíti obchodné dopady brexitu viac než EÚ, tvrdí inštitút Ifo

Brexit zasiahne Veľkú Britániu oveľa silnejšie než Európsku úniu. Informoval o tom v utorok ekonomický inštitút Ifo. Podľa jeho prepočtov boli ostatné členské štáty únie v roku 2019 pre Britániu zdrojom 50 percent dovozov. Z britských ostrovov na ostatné únijné trhy smerovalo 47 percent exportu.

08.12.2020 13:49
EÚ / Veľká Británia / Brexit / Foto: ,
debata

Európska dvadsaťsedmička tak spolu tvorí najväčší britský zahraničný trh. Z európskeho pohľadu je Británia oveľa menej dôležitá. V roku 2019 tam odišli iba štyri percentá celkových vývozov EÚ, opačným smerom prišlo šesť percent dovozov.

„Brexit znamená, že stratia obe strany, Spojené kráľovstvo ale stratí výrazne viac. V záujme oboch strán je mať obchodnú dohodu pripravenú k 1. januáru,“ uviedla Lisandra Flachová, riaditeľka Centra pre medzinárodnú ekonomiku v mníchovskom inštitúte.

Obdobná situácia je v prípade produktov, ktoré ponúka iba veľmi obmedzený počet (jeden až päť) dodávateľov. Z EÚ ich prichádza v tejto kategórii do Británie 64 percent. Vo väčšine členských štátov podiel týchto dovozov z Británie predstavuje dve až sedem percent.

„Vo všetkých štátoch EÚ od dovozov zo Spojeného kráľovstva vysoko závisí iba niekoľko málo produktov. To znamená, že zvýšenie obchodných nákladov v dôsledku brexitu bude mať na spoločnosti v 27 štátoch EÚ oveľa menší dopad, než sa očakáva v prípade ich britských konkurentov,“ uviedla Flachová.

Veľká Británia z Európskej únie vystúpila 31. januára tohto roka, no do konca decembra je súčasťou spoločného trhu a colnej únie. Uzavretie dohody do 31. decembra by zabezpečilo, že vo vzájomnom obchode medzi Britániou a úniou nebudú clá a kvóty.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #obchodná dohoda #Brexit