Drahšie rožky i chlieb? Pečivo od budúceho roka zdražie, varujú pekári

Dôjde aj na rožky? Zdá sa, že budúci rok sa treba pripraviť na zdraženie pečiva. Na ceny tlačí nielen pandémia, ale i zvýšenie nákladov na platy. Pekárov kvária aj nízke odbytové ceny, ktoré ani zďaleka nezohľadňujú náklady na výrobu. A to už tri roky, tvrdia pekári. Aktuálne prebiehajú medzi jednotlivými pekármi a reťazcami rokovania o odbytových cenách.

07.12.2020 09:14
debata

„Tlak na ceny pečiva pre pandémiu i neustále sa zvyšujúce mzdové náklady, nové protipandemické opatrenia, či zmeny legislatívy súvisiacej so zvyšovaním daní pre malých podnikateľov, teda aj pekárov, cukrárov a cestovinárov, v tomto roku extrémne vzrástol,“ upozorňuje výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Bez pomoci štátu

Štát taktiež vynechal slovenských pekárov zo záchranných balíkov na boj s Covid-19 a na rozdiel od ich kolegov v zahraničí ich nijak nepodporil. „Pomoc zo strany štátu je pre strategický pekárenský priemysel, na rozdiel od zahraničia, zatiaľ nulová.,“ hovorí Lapšanský. Pandémia si pritom vyžiadala a neustále vyžaduje dodatočné náklady celkovo v stovkách tisíc eur, dodáva.

Napriek tomu, že pekárne a ich zamestnanci boli v prvej línii, nemohli požiadať ani o pomoc ani o prostriedky na podporu z úradov práce, upozorňuje Lapšanský. „Pekárom tak nezostáva nič iné, ako rastúce náklady premietnuť do svojich odbytových cien tak, aby pokryli aspoň ekonomicky oprávnené náklady, čiže náklady na výrobu,“ hovorí.

Pomôže ministerstvo pôdohospodárstva?

Tento týždeň sa chystá vedenia zväzu rokovať na ministerstve pôdohospodárstva. Od stretnutia si sľubujú podporu odvetvia teraz a i do budúcnosti. Nádeje vkladajú podľa Lapšanského do vyjadrení pána štátneho tajomníka agrorezortu Martina Fecka. Ten ešte v septembri povedal, že podpora pekárov bude vyriešená v inej forme.

„Veríme preto, že nám ministerstvo predstaví do konca roka riešenia. Zároveň očakávame, že štát využije platnú legislatívu v oblasti ekonomicky oprávnených nákladov,“ vysvetlil Lapšanský. Bez podpory štátu podľa neho hrozí, že slovenské pekárenstvo skrachuje

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #ceny #reťazce #pečivo #pekári