Zisk korporácií v treťom štvrťroku medziročne vzrástol takmer o štvrtinu

V rámci priemyselnej výroby vývoj ovplyvnilo výrazné zvýšenie zisku v odvetví výroby dopravných prostriedkov a počítačových, elektronických, optických výrobkov a elektrických zariadení.

04.12.2020 10:19
práca, zamestnanie, firma, skupina,... Foto:
Zisk nefinančných korporácií stúpol najmä vďaka výrobe dopravných prostriedkov.
debata (2)

Finančné a nefinančné podniky dosiahli v treťom štvrťroku zisk 3,5 mld. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa Štatistického úradu SR nárast o 22,5 %. Na celkovom zisku sa najväčšou časťou podieľali nefinančné korporácie, a to 80 percentami. Zvyšnú časť zisku vygenerovali finančné podniky.

Tvorba zisku v nefinančných korporáciách sa medziročne zvýšila o 418,7 mil. eur, resp. o 17,8 % na 2,8 mld. eur. V priemyselnej výrobe to bolo zvýšenie o 46,4 % a v odvetví veľkoobchodu, maloobchodu, oprave motorových vozidiel a motocyklov o 31,3 %. V rámci priemyselnej výroby vývoj ovplyvnilo výrazné zvýšenie zisku v odvetví výroby dopravných prostriedkov o 73,1 %. Podobne aj vo výrobe počítačových, elektronických, optických výrobkov a elektrických zariadení, kde zisk medziročne vzrástol dvojnásobne a v odvetví výroby kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení až pri trojnásobnom zvýšení zisku.

Objem zisku finančných korporácií v treťom štvrťroku dosiahol 714,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšil o 220 mil. eur. Na zisku sa podieľali všetky tri typy peňažných inštitúcií, z toho finančné inštitúcie dosiahli objem 298 mil. eur, poisťovacie korporácie a penzijné fondy 269 mil. eur a ostatní finanční sprostredkovatelia 147,5 mil. eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #korporácie #zisk korporácií