Obchodná dohoda po brexite visí na vlásku. Rokovania viaznu na troch bodoch

Rozdiely v názoroch na sporné body obchodných rokovaní medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou (EÚ) stále pretrvávajú. Informoval o tom v stredu v Bruseli hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier vyslancom 27 štátov bloku. Uviedol to vysoký diplomat EÚ, ktorý bol prítomný na brífingu za zatvorenými dverami a nechcel byť menovaný.

02.12.2020 14:03
brexit, Londýn Foto:
V Londýne sa v piatok večer uskutočnia oslavy spojené s odchodom Británie z Európskej únie. Naďalej však dávajú o sebe vedieť aj odporcovia brexitu (snímka je spred budovy parlamentu).
debata

Rozdiely v troch hlavných otázkach stále pretrvávajú, odpovedal diplomat na otázku o Barnierovom aktualizovanom zhodnotení situácie po ostatnom kole rokovaní o obchode po brexite. Dohoda stále visí na vlásku, dodal. Začiatkom týždňa ďalší diplomat naznačil, že EÚ by mala v stredu alebo vo štvrtok prijať takzvané pohotovostné opatrenia, ak do tej doby nebude schopná dosiahnuť dohodu s Britániou. Podľa nemenovaného diplomata bude tento krok nevyhnutný, pretože do konca prechodného obdobia, ktoré vyprší 31. decembra, zostanú zhruba tri týždne.

Firmy a inštitúcie, ako sú colné úrady v celej EÚ, musia mať jasno v tom, aké clá a ďalšie opatrenia zaviesť, ak nedôjde k dohode. A do polovice týždňa dospejeme do bodu, keď bude potrebné tieto opatrenia vysvetliť, povedal diplomat. Tento moment odkladáme už týždne, ale toto je hraničný termín, dodal. Britský minister Michael Gove zodpovedný za dohodu v utorok (1. 12.) tiež varoval pred takzvaným tvrdým brexitom bez obchodnej dohody, pretože rokovania s EÚ stále viaznu na troch sporných bodoch.

Rybolov a riešenie sporov

Ide o rybolov, pravidlá hospodárskej súťaže a mechanizmus riešenia sporov. Británia na konci decembra opustí spoločný trh EÚ po skončení prechodného obdobia, pretože formálne už z bloku vystúpila. Obom stranám sa však stále nedarí uzavrieť obchodnú dohodu, ktorá by zabránila zavedeniu ciel podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Obe strany sa pritom navzájom vyzývajú na ústupky a kompromis a tvrdia, že chcú dohodu. Tímy vyjednávačov už viac ako päť týždňov vedú intenzívne rozhovory.

Podľa zdrojov z EÚ sú tieto rozhovory v záverečnej, najtajnejšej fáze a Brusel dúfa v dohodu v najbližších dňoch. Gove v tejto súvislosti uviedol, že dohoda je blízko, ale na to, aby ju EÚ dostala cez čiaru, bude musieť splniť svoje povinnosti. Na otázku, či je scenár bez dohody bližšie, ako si ktokoľvek pripúšťa, povedal televízii ITV: Určite existuje šanca, že sa nám nepodarí dosiahnuť výsledok. Preto je dôležité, aby sa spoločnosti pripravili na všetky možnosti, ale veľmi chceme dohodu a som presvedčený, že ju môžeme zabezpečiť, dodal Gove.

Zatiaľ čo väčšina veľkých investičných bánk tvrdí, že dohoda je ich ústrednou predikciou, niektorí investori poukázali na to, že Wall Street aj City of London boli na referendum v roku 2016 slabo pripravené, pretože len málokto veril, že Spojené kráľovstvo bude hlasovať za odchod z EÚ. Brexit bez dohody by zavrel hranice, vystrašil finančné trhy a narušil citlivé dodávateľské reťazce, ktoré sa tiahnu naprieč Európou aj mimo nej, a to v čase, keď svet zápasí s obrovskými ekonomickými nákladmi na ochorenie Covid-19.

Britský úrad pre rozpočtovú zodpovednosť minulý týždeň uviedol, že odchod z európskeho trhu bez dohody o voľnom obchode by znížil výkon ostrovnej ekonomiky o ďalšie dve percentá nad rámec jej poklesu o štyri percentá, ktorý sa očakáva aj po dosiahnutí dohody. A zároveň by zvýšil infláciu, nezamestnanosť aj verejný dlh.

Diplomati EÚ: Pozor na zlé dohody

Veľvyslanci členských štátov EÚ vyzvali hlavného vyjednávača pre brexit Michela Barniera, aby sa nenechal dotlačiť k zlej obchodnej dohode s Britániou, keďže čas na rokovania sa kráti. Barnier prostredníctvo videokonferencie z Londýna, kde rokovania pokračujú, informoval veľvyslancov, že rozhovory so zástupcami Británie stále viaznu. Obom stranám sa nedarí dosiahnuť prielom v kľúčových sporných bodoch, ktorými sú rybolov, pravidlá spravodlivej hospodárskej súťaže a mechanizmus riešenia sporov.

„Dohoda stále visí na vlásku,“ uviedol nemenovaný diplomat EÚ, ktorý sa zúčastnil na brífingu. Dohodu o voľnom obchode je potrebné dokončiť do 1. januára, keď sa na Britániu prestanú vzťahovať pravidlá EÚ pre vnútorný trh a colnú úniu. Ale s blížiacim sa termínom stúpa pravdepodobnosť tvrdého, neriadeného brexitu bez dohody. Ďalší vysoký diplomat uviedol, že niekoľko z 27 členských štátov EÚ by bolo radšej, keby rokovania pokračovali aj po skončení prechodného obdobia 31. decembra, aj keby to znamenalo krátke obdobie bez dohody.

Iný diplomat skonštatoval, že v EÚ panuje obava, aby časový tlak neprinútil vyjednávačov uzavrieť neuspokojivú dohodu. „Povedali sme mu (Barnierovi): nerob to,“ povedal. Británia opakovane upozornila, že nebude súhlasiť s predĺžením prechodného obdobia aj po 31. decembri, aby rokovania mohli pokračovať a obchod fungoval ako doteraz. Tretí diplomat EÚ uviedol, že hoci tento týždeň pokračujú intenzívne rokovania v Londýne, stále nie je jasné, či vyjednávači dokážu prekonať rozdielne názory na tri sporné body.

Vládne frustrácia

„Keďže sa blížime ku koncu rokovaní o brexite, niektoré členské štáty sú trochu nervózne,“ uviedol diplomat po stretnutí veľvyslancov s Barnierom. Podľa zdrojov z Bruselu si Barnier myslí, že o výsledku osemmesačných rozhovorov sa rozhodne v najbližších dňoch, možno neskoro večer vo štvrtok alebo v piatok. Predstavitelia Spojeného kráľovstva nemajú formálny termín na skončenie rokovaní, ale súkromne súhlasia s tým, že nasledujúcich pár dní by mohlo byť zásadných.

Jeden z európskych diplomatov potvrdil, že medzi vyslancami členských štátov vládla frustrácia, keďže stále nie sú schopní doma povedať, či bude alebo nebude dohoda. Barnier zvolal v stredu ráno brífing pre vyslancov po tom, čo niektoré členské štáty – najmä Francúzsko a Holandsko – vyjadrili obavy, že vyjednávači EÚ sa príliš podriaďujú požiadavkám Spojeného kráľovstva.

Podľa jedného z diplomatov to bolo v podstate „cvičenie na upokojenie nervov v Paríži a inde“, a na ubezpečenie členských štátov, že Barnierov tím bude naďalej obhajovať základné záujmy EÚ, a to aj v oblasti rybolovu. Akúkoľvek dohodu musia pritom ratifikovať členské štáty EÚ, ako aj britský a európsky parlamentom, čo si vyžiada čas.

Barnier v stredu zároveň informoval kľúčových europoslancov, ktorým sa nepáči predstava, že by sa hlasovanie v Európskom parlamente mohlo uskutočniť až na budúci rok s tým, že dohoda bude mať do ratifikácie dočasnú platnosť. „Dohodu je potrebné dosiahnuť do niekoľkých dní, pokiaľ majú členské štáty a Európsky parlament dokončiť svoje príslušné postupy pred koncom prechodného obdobia. Demokratická kontrola nie je predmetom rokovania,“ uviedol nemecký europoslanec David McAllister.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #obchodná dohoda #Brexit