Prieskum ukázal, aký vplyv bude mať Joe Biden na ekonomiku EÚ

Ekonómovia očakávajú, že novozvolený americký prezident Joe Biden bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku v Nemecku aj v Európskej únii (EÚ). Vyplýva to z prieskumu ekonomického inštitútu Ifo a denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung medzi profesormi ekonómie na nemeckých univerzitách.

19.11.2020 14:14
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (6)

Ako vo štvrtok informoval v tlačovej správe Ifo, 71 percent respondentov očakáva, že bude prvé funkčné obdobie Bidena v úrade prezidenta celkom pozitívne a päť percent, že bude veľmi pozitívne pre nemeckú ekonomiku, zatiaľ čo 19 percent zase konštatovalo, že nebude mať žiaden dopad. Na prieskume sa zúčastnilo 141 ekonómov. Z nich 62 percent ohodnotilo Bidenov vplyv na americkú ekonomiku ako celkom pozitívny a deväť percent ako veľmi pozitívny. Za celkom negatívny ho považuje 12 percent respondentov.

„V minulosti bol ekonomický rast za demokratických prezidentov podstatne vyšší ako za republikánskych prezidentov. Ak bude tento vzorec pokračovať, Spojené štáty čakajú dobré časy,“ vyjadril sa v tejto súvislosti riaditeľ Centra Ifo pre verejné financie a politickú ekonómiu Niklas Potrafke. Väčšina respondentov si myslí, že Biden bude mať pozitívny vplyv na klimatickú politiku, všeobecnú spoluprácu so svetovými organizáciami. Pozitívne tiež vnímali jeho úsilie pre mier a bezpečnosť v regióne.

V týchto troch oblastiach celkom pozitívne odpovedalo 64 až 68 percent respondentov a len 10 až 25 percent malo neutrálne odpovede. Ekonómovia hodnotili aj funkčné obdobie prezidenta Donalda Trumpa, neboli však veľmi štedrí. Celých 72 percent opýtaných vníma jeho obchodnú politiku veľmi negatívne a 19 percent celkom negatívne. Jeho mierovú a bezpečnostnú politiku zase vníma veľmi negatívne 53 percent respondentov a 27 percent celkom negatívne. Z hľadiska rozvojovej spolupráce hodnotilo Trumpa veľmi negatívne 61 percent a celkom negatívne 22 percent opýtaných.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #americký prezident