O byty je stále záujem. Zákaz vychádzania ich predaju takmer neuškodil

Nedávny zákaz vychádzania utlmil návštevnosť portálu Nehnuteľnosti.sk, tá v porovnaní s predchádzajúcim nárastom poklesla. Trh s realitami však zažil rovnakú situáciu aj v marci tohto roka. Samotný pokles návštevnosti portálu bol počas 2. vlny pandémie na úrovni 10 %, pričom počas 1. vlny zaznamenal portál až 30-percentný pokles. Rovnako o zhruba 10 % poklesol aj počet kontaktovaní predajcov.

15.11.2020 11:35
debata

„Očakávame, že po uvoľnení opatrení sa návštevnosť opäť vráti na normálnu úroveň, tak, ako sme tomu boli svedkami v apríli a máji tohto roka,“ dodal portál. Ako špecifikoval, počas zákazu vychádzania ľudia najčastejšie klikali na nehnuteľnosti v Bratislavskom kraji. Ponuka rodinných domov v regióne metropoly Slovenska mala viac ako dva milióny zobrazení, vyše miliónový záujem bol aj o trojizbové a dvojizbové byty. Štvrtou najčastejšie hľadanou komoditou na portáli boli rodinné domy v trnavskom regióne s viac ako 800.000 zobra­zeniami. Vyše 600 000 kliknutí zaznamenal portál aj pri rodinných domoch v Nitrianskom kraji. Nad 500 000 zobrazení mali aj ponuky rodinných domov v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Prvú desiatku najčastejšie vyhľadávaných nehnuteľností uzatvorili jednoizbové byty (zhruba 430.000 zobrazení) a rekreačné nehnuteľnosti (vyše 400 000 zobrazení), oboje v Bratislavskom kra­ji.

Rozdiel medzi vplyvom 2. vlny a 1. vlny pandémie nového koronavírusu na realitný trh badá aj analytik Realitnej únie (RÚ) SR Vladimír Kubrický. Ako uviedol pre TASR, nedávny zákaz vychádzania je len „intermezzom“ a nepriniesol výrazné obmedzenie počtu obchodov na realitnom trhu. „Na druhej strane sa nedá očakávať, že najbližšie mesiace sa bude obchodovať tak živo, ako v 3. štvrťroku,“ poznamenal Kubrický. Záujem o kúpu domu či bytu totiž každoročne v tomto období utlmujú nepriaznivé počasie, krátke dni či blížiace sa sviatky. „Druhá vlna pandémie nemá zatiaľ žiadny vplyv ani na trhovú hodnotu nehnuteľností, keď ceny bytov v krajských mestách Slovenska sa za posledné dva mesiace, čiže za september a október, zvýšili o 1,2 %,“ uzavrel Kubrický.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #druhá vlna koronakrízy