Súboj o kongresové centrum pokračuje. Do hry vstupuje Lido. Pozrite sa, ako by vyzeralo

Do súťaže o nové kongresové centrum v Bratislave vstupuje projekt Nové Lido. Vzniknúť má na pravej strane Dunaja. Na projekte spolupracuje J&T Real Estate (JTRE) s odborníkmi na organizovanie kongresov a promotérmi kultúrnych podujatí.

11.11.2020 13:01
debata (3)

Bývalý premiér Peter Pelegrini v novembri minulého roka kritizoval, že hlavné mesto nemá kongresové centrum. Vo februári 2020 vláda schválila vybudovanie národného kultúrneho a kongresového centra. Štátna dotácia na centrum predstavuje 60 miliónov eur. V hre sú viaceré lokality pre vznik centra v hlavnom meste – Istropolis, Nové Lido, Incheba. JTRE sa chce uchádzať o štátnu dotáciu. „Po vybudovaní národného kultúrneho a kongresového centra sa počíta s odovzdaním objektu do rúk štátu. V prípade záujmu však JTRE môže projekt aj prevádzkovať bez požiadavky na ďalšiu finančnú participáciu štátu.“ informuje JTRE.

Cez most do Starého Mesta

Národné kultúrne a kongresové centrum by podľa projektu malo vzniknúť v štvrti Nové Lido oproti Slovenskému národnému divadlu. Centrum hlavného mesta by sa tak rozšírilo na obe strany Dunaja. Prepojil by ich promenádový most medzi Starým mostom a Mostom Apollo. „Zahraniční návštevníci vďaka pešej dostupnosti objavia čaro nášho hlavného mesta – všetky kultúrne a spoločenské funkcie sú vzdialené len niekoľko minút od navrhovanej lokality,“ hovorí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Parkovať by sa malo v podzemných garážach. Projekt počíta aj s výstavbou prístavu. Štandard medzinárodných kongresov vyžaduje centrum s viacerými modifikovateľnými sálami s rôznymi veľkosťami, vysvetľuje Pelikán. Takto je totiž možné organizovať jedno veľké alebo viac menších podujatí súbežne. Nové Lido by tak malo mať jednu hlavnú a dve menšie sály so samostatnými vchodmi. „Vybavenie dopĺňa hotel, potrebný pre všetky druhy významných akcií, ktorý je situovaný zo strany bulváru a priamo prepojený s kultúrnym a kongresovým centrom,“ informuje JTRE.

+8

Medzinárodná spolupráca

Za konceptom nového kultúrneho a kongresového centra v Novom Lide je ateliér Compass, ktorý ma pod záštitou architekt Juraj Benetin. Návrh konzultoval aj s britským ateliérom Ian Ritchie Architects a so štúdiom Efterklang.

Benetin tvrdí, že národné kultúrne a kongresové centrum by nemalo žiť len počas kongresov, koncertov či predstavení. Koncept v Novom Lide tak predstaví nový priestor pre všetkých. „Otvorenosť a prepojenosť centra s okolím podporuje aj architektonické riešenie,“ hovorí Benetin. Samotná stavba s atak bude prelínať nielen s námestím, ale aj s mestským bulvárom a parkom, dodáva.

Projekt využije aj strechu nového kongresového centra. Vzniknúť tu má amfiteáter. „Projekt umožňuje využiť strechu ako pobytovú terasu s pódiom a amfiteátrom, s výhľadom na dominanty mesta,“ vysvetľuje Benetin.

Národné kultúrne a kongresové centrum má byť aj šetrné k životnému prostrediu. „Počítame s nízkoenergetickou budovou so zelenou strechou, s využívaním dažďovej vody a výhradne podzemným parkovaním,“ hovorí Benetin.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T Real Estate #Národné kultúrne a kongresové centrum