Inovatívne firmy čakajú na podporu od štátu. Zatiaľ márne

Bez peňazí z eurofondov zrejme ešte dlho ostanú slovenskí priekopníci v inováciách. Až 80 miliónov eur, ktoré mali ísť pôvodne na podporu inovatívnych projektov s pečaťou Seal of Excellence, presunulo ministerstvo investícií ešte v marci na boj s koronakrízou. Na inovatívne firmy, ktoré Slovensko potrebuje ako soľ, sa tak znovu zabudlo. Pridelenie náhradných prostriedkov je zatiaľ hudbou budúcnosti.

28.10.2020 06:00
debata (2)

„Malá krajina ako Slovensko potrebuje inovácie, aby vytvorila príjmy z takzvanej vedomostnej ekonomiky, o ktorej rôzne vlády, teraz aj táto, iba rozprávajú, ale nič pre to nerobia,“ hovorí Dušan Statelov, CEO spoločnosti MainData, ktorá je jednou z dotknutých firiem. Rozhodnutie posunúť peniaze inam ho tak ako aj ostatných nemilo prekvapilo. Firmy totiž dúfali, že rezort inovácií nakoniec nájde iné zdroje – konkrétne z fondu React EU. „Tieto peniaze únia poslala ešte do starého programového obdobia, takže riadenie výzvy malo byť na ministerstve hospodárstva v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra,“ hovorí Juraj Malečka z projektu Everifin. S týmito informáciami podľa neho pracoval aj tím ľudí na rezorte hospodárstva.

Všetko však zmenila septembrová tlačová konferencia šéfky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí). Tá oznámila, že celých 780 miliónov sa nakoniec rozdelí na pomoc regiónom, vybudovanie cyklotrás, zatepľovanie bytových domov. Ale aj ako dotácia na potravinové a hygienické balíčky a aktivity ozbrojených a bezpečnostných zborov v súvislosti s koronavírusom. O podpore inovácií nepadla ani zmienka.

Dôvod, prečo sa rezort investícií nakoniec rozhodol inak, zisťoval aj denník Pravda. Ministerstvo však doteraz na naše otázky neodpovedalo.

Firmy však majú svoje vysvetlenie. „Peniaze stopla pani Remišová s tým, že sa budú riešiť až v ďalšom kroku a s vysvetlením, že času je dosť,“ dodáva Statelov z MainData. Navyše ani rezort hospodárstva, s ktorým už firmy dolaďovali detaily, podľa neho o zmene nevedel.

Seal of Excellence je značka kvality

Zabudnúť na inovatívne firmy pri rozdeľovaní dotácií sa nemusí vyplatiť. Práve tie budú kľúčové, ak sa v budúcnosti zopakuje situácia, ktorej čelíme teraz. „Bez inovácií nám nezostane veľa ekonomických možností okrem montovania áut v automobilkách,“ hovorí Statelov. Navyše, súkromný sektor je podľa neho veľmi konkurenčný. Strata času znamená aj stratu príležitosti akokoľvek uspieť, dodáva Statelov.

To isté si myslí aj inovačný expert a senior konzultant pre Podnikateľské a inovačné centrum BIC Ivan Filus. „Malé a stredné podniky sú vo všeobecnosti motorom ekonomiky a ich podpora je nevyhnutná pre zabezpečenie zamestnanosti a rastu hospodárstva,“ hovorí. Navyše tie najlepšie inovačné firmy môžu podľa Filusa do budúcnosti priniesť stovky miliónov eur v tržbách a desiatky nových pracovných miest.

Prvotná finančná podpora je však kľúčová. Uvedené firmy získali podľa Filusa množstvo ocenení, dôveru investorov i záujem od potenciálnych zákazníkov. Na rozbeh však potrebujú peniaze. „Grantová podpora je nevyhnutná na urýchlenie ich vstupu na trh, vybudovanie konkurenčnej pozície a následné získanie investičných prostriedkov pre ďalší rast,“ dodáva Filus. Ak k podpore nedôjde, firmy, ktoré reálne znamenajú posun krajiny vpred, môžu nájsť podporu za hranicami. Vtedy však už bude neskoro.

Zasiahne Sulíkov rezort?

Firmy dúfajú, že rozhodnutie ešte nie je finálne. Istú nádej im stále dáva ministerstvo hospodárstva, ktoré o podpore cez React EU s rezortom investícií ešte stále rokuje. V zálohe má aj prípadnú relokáciu financií z iných projektov. Tá vyžaduje súhlas ministerstva dopravy. V zmenu verí aj inovačný expert Filus. Všetkých 15 aktuálnych držiteľov certifikátu Seal of Excellence totiž podľa neho rieši problémy v rámci dvoch najvýznamnejších politík únie, a to zelená dohoda a digitalizácia. „Rozhodnutie o zastavení podpory inovácií vo svetle rozvojových plánov a spomenutých politík by preto predstavovalo vedomú ignoráciu našich záväzkov ako členského štátu,“ hovorí Filus.

Ak k podpore projektov nedôjde, pôjde podľa Juraja Malečku z projektu Everifin o množstvo strateného času, ktorý úradníci na ministerstvách, externí odborníci a firmy venovali vypracovaniu metodiky. A to tak, aby čerpanie prostriedkov bolo zmysluplné a výskumné projekty by ani v budúcnosti nemuseli tráviť 50 percent času administratívou. „Robili sme to s vedomím, že takáto pilotná výzva pre výskumno-vývojové projekty bude vzorom, ako to robiť správne a efektívne, čo pomôže desiatkam inovatívnych projektov, ktoré prídu po nás,“ hovorí Malečka. Navyše hrozí, že Slovensko nevyčerpá všetky eurofondové prostriedky z minulého rozpočtového obdobia. „Je to o neefektívnej verejnej správe, ktorú pravdepodobne brzdia aj koaličné spory,“ dodáva Malečka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #seal of excellence