Firmy, potravinári a obchodníci sa obávajú plošného testovania: Vláda musí zabezpečiť fungovanie hospodárstva

Plošné testovanie môže zastaviť hospodárstvo. To si myslí drvivá väčšina zamestnávateľov, potravinárov a obchodníkov.

21.10.2020 09:52 , aktualizované: 15:32
debata (8)

Zamestnávatelia združení v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) tvrdia, že väčšina firiem je súčasťou kritickej infraštruktúry, ktorej odstávka nie je ani zďaleka možná zo dňa na deň, ak by k tomu z dôvodu množstva pozitívnych testov náhodou došlo.

Neriadené zastavenie prevádzky by podľa AZZZ malo za následok potenciálne ohrozenie zdravia a životov ako aj ekonomické škody v rádovo desiatkach miliónov eur a doslova zlikvidovanie firmy, čo je bez následnej kompenzácie zo strany štátu krajne neprijateľné.

„Všetky prípadne nariadené procesy v tejto súvislosti musia byť plánované a vopred dohodnuté so zástupcami konkrétnych, prípadne dotknutých priemyselných odvetví, inak hrozia škody neprimerané dosiahnutému efektu,“ hovorí prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský.

Asociácia zároveň nesúhlasí s návrhom pána premiéra, že kto nebude disponovať potvrdením o negatívnom teste, či už z plošného testovania alebo zo súkromného zariadenia, bude musieť byť 10 dní v karanténe. „Prípadný náhly masívny výpadok pracovných síl by mal v tomto prípade za následok odstavenie výrob s dramatickými ekonomickými i bezpečnostnými následkami“, hovorí Roman Karlubík, prvý viceprezident AZZZ SR.

Asociácia zároveň upozorňuje, že do dnešného dňa štátne úrady nemajú vypracované konkrétne postupy pre zamestnávateľov, ako majú postupovať v prípade plošného testovania obyvateľstva a kompenzačné mechanizmy pre prípad odstavenia firiem týmto spôsobom. Už len samotné úvahy a vyhlásenia politikov na túto tému ako aj tému lockdownu majú negatívny dopad na obchodné vzťahy.

Potravinári: Treba zabezpečiť kritické odvetvia

Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyzýva, aby Vláda Slovenskej republiky zabezpečila bezproblémové fungovanie kritických odvetví. Bezproblémové a plynulé zásobovanie potravinami je podľa nich kľúčové pre riadne fungovanie štátu. Obavy z celoplošného testovania vznikajú najmä z nedostatku pracovnej sily a s tým súvisiacim možným prerušením dodávateľského reťazca s potravinami.

„Zamestnanci kritických odvetví, ktorí sa nedajú otestovať, a pritom nemajú príznaky COVID-19, resp. priamy kontakt s nakazeným, by nemali zostať v povinnej karanténe, pretože hrozí výrazný výpadok zamestnancov a môže byť ohrozená plynulá výroba potravín,“ hovorí Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska.

PKS pripomína, že výpadok zamestnancov v potravinárskych podnikoch bude obtiažne nahradiť inými zložkami, napríklad armádou a ak by k nemu došlo, bude to mať devastačné následky. Pre prácu s potravinami sa totiž vyžaduje zdravotný preukaz, rovnako prácu v logistických centrách s vysokozdvižnými vozíkmi môžu vykonávať len vyškolené osoby.

„Všetkým potravinárskym podnikom preto odporúčame, aby si zriadili na najbližšie obdobie krízové štáby, vyčlenili pre zamestnancov infolinky, kde budú nahlasovať prípadnú povinnú karanténu a aby aktívne komunikovali so svojimi dodávateľmi a odberateľmi,“ uzatvára Daniel Poturnay.

Maloobchodníci sa boja výpadku

„Myslíme si, že vláda by mala pri plošnom testovaní pristupovať k pozitívnej motivácii na účasti namiesto toho, aby zavádzala reštriktívne opatrenia, ktoré sa do značnej miery dotknú práve maloobchodníkov. Tieto by totiž prakticky zapríčinili lockdown v mnohých odvetviach naprieč celou republikou,“ hovorí na plošné opatrenia Iniciatíva slovenských maloobchodníkov.

Zároveň tvrdí, že maloobchodníci nemajú možnosť donútiť zamestnancov, aby išli na dobrovoľné testovanie. Zároveň sa však hovorí o zavedení povinnej 10-dňovej karantény pre tých, čo sa na testoch nezúčastnia. „Dnes sme pripravení na pár pozitívnych prípadov v našich firmách, nie však na výpadok väčšieho množstva zamestnancov z dôvodu karantény. Títo zamestnanci zostanú doma a naše prevádzky budeme nútení pre ich nedostatok zavrieť,“ dodávajú.

Zatvorením prevádzok podľa iniciatívy príde k ďalším škodám, ktoré už sú v tomto momente aj tak veľmi vysoké. „Mnohým maloobchodníkom, najmä v nákupných centrách, uzatvorením prevádzok vznikne povinnosť platiť zmluvné pokuty, pretože majú povinnosť mať otvorené. Žiadame teda, aby sa štát vyhol krokom, ktoré by ohrozili chod spoločnosti a mnohých firiem, najmä tým, že nechá povinne zamestnancov doma,“ hovoria.

Volkswagen vyhodnocuje situáciu, Slovnaft má plán

Volkswagen Slovakia neustále pozorne sleduje a vyhodnocuje všetky pokyny a odporúčania štátnych orgánov na ochranu zdravia zamestnancov a riadi sa nimi. Ďalšie detaily však hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová nechcela komentovať.

Spoločnosť Slovnaft je podľa vlastných slov pripravená aj na zhoršenie situácie. „Ako subjekt kritickej infraštruktúry musíme prijať také kroky, ktoré zabezpečia kontinuálnu výrobu a distribúciu palív pre slovenský trh,“ hovorí jej hovorca Anton Molnár. Svojich vlastných zamestnancov testujú pravidelne a doteraz nemali s disciplínou vo vnútri firmy žiadne problém. Preto očakávajú vysokú účasť aj na plošnom testovaní.

Pekári nechcú znášať finančné bremeno karantény

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov s lockdownom má skúsenosti už z jari, no úplné zatvorenie neplánuje ani teraz. Práve naopak, očakávajú opätovný nárast záujmu o múku a teda aj vyššie nároky na pracovné kapacity. „Už počas prvej vlny sa ukázalo, že dopyt po pekárenských výrobkoch sprvu rástol, neskôr sa ustálil,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Sústrediť sa chcú hlavne na vytvorenie záložných tímov v prípade, ak by došlo k veľkému množstvu pozitívne testovaných. Účasť na ňom budú v rámci firiem odporúčať. Pekárenské spoločnosti však odmietajú finančne znášať všetky náklady spojené s prípadnými dobrovoľnými 10-dňovými karanténami.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #AZZZ #lockdowm plošné testovanie