Uniqa dokončila prevzatie poisťovne Axa. Preberá jej klientov

Rakúska poisťovacia spoločnosť Uniqa Insurance Group dokončila prevzatie dcérskych spoločností skupiny Axa na Slovensku, v Poľsku a v Českej republike. Informovala o tom Uniqa v tlačovej správe.

15.10.2020 19:04 , aktualizované: 21:13
153631 51727806 Foto:
Uniqa
debata (2)

Zlučovanie poisťovní, ktoré majú svoje aktivity vo viacerých krajinách, musí odobriť aj Európska komisia (EK). Uniqa od nej dostala súhlas na konci júla. Predaj v Bruseli prešiel bez ďalších podmienok. EK nezistila žiaden rozpor so zákonom, ktorý definuje podmienky hospodárskej súťaže.

Akvizíciu jej teraz oficiálne odklepli aj centrálne banky v Česku, v Poľsku a na Slovensku. Fúzia spoločností na slovenskom trhu by mala byť právne ukončená do leta 2021. Predaj za jednu miliardu eur je vôbec najväčším obchodom v histórii spoločnosti.

Akvizíciou sa Uniqa stane piatou najväčšou poisťovňou v strednej a východnej Európe, získa päť miliónov nových klientov a 2 100 zamestnancov. Celkovo prevezme poistné vo výške 800 miliónov eur.

Čo sa mení pre klientov?

„Integrácia nových spoločností prebehne veľmi rýchlo. V súlade s našou stratégiou jednej značky v nadchádzajúcich mesiacoch začneme so zmenou značky nových spoločností, aby sme čo najskôr privítali zákazníčky a zákazníkov a tiež zamestnankyne a zamestnancov vo svete Uniqa,“ komentuje Wolfgang Kindl, člen predstavenstva a riaditeľ pre medzinárodné trhy skupiny Uniqa Group.

Klientov sa predaj z právneho hľadiska nedotkne. Keď dochádza k zlučovaniu podobných koncernov, kupujúca spoločnosť je povinná prebrať aj záruky predchádzajúcej poisťovne. To zahŕňa aj podmienky v poistných zmluvách či dôchodkovom sporení. Uniqa potom bude klientov poisťovne Axa informovať o prevzatí spoločnosti novým majiteľom.

Poistenci potom majú dve možnosti – budú súhlasiť so zmenou, alebo svoju poistku jednoducho zrušia. O niečo horšie na tom môžu byť zamestnanci poisťovne Axa. Pri podobných obchodoch sa môžu zatvárať prebytočné pobočky starej poisťovne alebo rušiť pracovné miesta. Nová spoločnosť tak šetrí náklady na prevádzku a duplicitné pracovné pozície.

Nový biznis

Poisťovni Uniqa sa na Slovensku nedarí nadpriemerne. Vlaňajšok uzatvorila s vyše desaťpercentnou stratou čistého zisku oproti roku 2018. Počet poistných zmlúv skončil na úrovni viac ako 681-tisíc. Pre porovnanie, v roku 2018 ich mala vyše 720-tisíc. O 2,7 percenta jej na konci minulého roka kleslo aj predpísané poistné.

Kvôli kúpe si však Uniqa nemusela navyšovať kapitál. „Nákup bol financovaný z vlastných zdrojov a tiež emisiou desaťročného senior dlhopisu, s objemom emisie 600 miliónov eur,“ informuje poisťovňa v tlačovej správe. Uniqa kúpou získa aj dôchodkové sporenie v druhom a treťom pilieri na slovenskom trhu. Pre rakúsku matku však nejde o žiadne neznáme vody.

O predaji poisťovne Axa sa vedelo už začiatkom tohto roka. Francúzska skupina Axa vtedy potvrdila, že sťahuje svoje dcérske poisťovne zo Slovenska, z Česka a Poľska. Odôvodnila to tým, že sa jej v regióne strednej Európy nedarí. Francúzska matka tak svoje aktivity sústredí na domácom trhu.

Po predaji poisťovne Aegon, ktorú prevzala skupina NN, tak ide o ďalšie veľké zlučovanie poisťovacích ústavov na Slovensku. Medzičasom sa tiež potvrdilo, že sa predáva aj Poštová poisťovňa. Podľa nepotvrdených informácií ju preberie poisťovňa Union.

Čo získa Uniqa na Slovensku?

  • 750 000 nových zákazníkov
  • Ročné predpísané poistné vo výške zhruba 112 miliónov eur
  • Upevní si svoje štvrté miesto na trhu
  • Zvýši svoj trhový podiel na vyše desať percent
  • Kúpou získa aj II. a III. dôchodkový pilier

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Poisťovne #Axa #Uniqa