Potvrdzuje to aj prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktorý bol realizovaný v auguste a v septembri – teda ešte počas letnej sezóny, vo viac ako 2 000 gastro prevádzkach na Slovensku. A to od najmenších krčiem až po prémiové reštaurácie naprieč všetkými regiónmi.
„Aktuálnymi rozhodnutiami vlády dochádza k situácii, kedy sa stravovacie zariadenia dostávajú na hranicu existencie, a budú vedieť prežiť len s pomocou štátu,“ hovorí prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Mnohí budú podľa nej zvažovať prepúšťanie zamestnancov, ktoré môže viesť až k zatváraniu podnikov. Pivovarníci tiež podporujú požiadavku zníženia DPH, ktorú počuť tak od iniciatívy Zachráňme gastro!, ako aj v cestovnom ruchu.
Podľa detailných dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorý pravidelne analyzuje ekonomické informácie z podnikateľského prostredia, od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením. Do konca septembra tohto roka je pritom u nás zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania. „Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.
Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty. „Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ približuje Petra Štěpánová.
Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.
Výsledky prieskumu Slovenského združenia výrobcov piva a sladu:
- Viac ako polovica (56 %) podnikov hlási pokles návštevnosti zákazníkov oproti minulému roku. Pokles sa týka prevádzok naprieč celým Slovenskom.
- Takmer tretina prevádzok (32 %) očakáva prepad tržieb až o 50 %, v porovnaní s obdobím pred reštrikciami.
- Necelé dve tretiny podnikov uvádzajú, že ľudia utrácajú menej a konzumujú skôr nápoje ako jedlo.
- Rovnako dve tretiny gastro prevádzok (60 %) ohlasujú, že zavrú, alebo to zvládnu iba s úvermi alebo podporou vlády.
- Až 40 % prevádzok hlási, že by im pomohlo zníženie daňového zaťaženia.