Od začiatku roka skončila tisícka reštaurácií. Ďalším dvom tretinám podnikov hrozí zatvorenie

Len balené jedlá alebo terasa, inú možnosť gastro sektor nedostal. Reštaurácie tvrdia, že toto opatrenie je likvidačné. Dve tretiny prevádzok preto ohlásilo zatváranie, prežijú len s pomocou štátu alebo úverom. Mnohé ani tak.

15.10.2020 11:30
debata (7)

Potvrdzuje to aj prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktorý bol realizovaný v auguste a v septembri – teda ešte počas letnej sezóny, vo viac ako 2 000 gastro prevádzkach na Slovensku. A to od najmenších krčiem až po prémiové reštaurácie naprieč všetkými regiónmi.

„Aktuálnymi rozhodnutiami vlády dochádza k situácii, kedy sa stravovacie zariadenia dostávajú na hranicu existencie, a budú vedieť prežiť len s pomocou štátu,“ hovorí prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Mnohí budú podľa nej zvažovať prepúšťanie zamestnancov, ktoré môže viesť až k zatváraniu podnikov. Pivovarníci tiež podporujú požiadavku zníženia DPH, ktorú počuť tak od iniciatívy Zachráňme gastro!, ako aj v cestovnom ruchu.

Podľa detailných dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorý pravidelne analyzuje ekonomické informácie z podnikateľského prostredia, od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením. Do konca septembra tohto roka je pritom u nás zaevidovaných 11 605 gastro­prevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania. „Boom služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných 10-tich rokoch ich počet narástol o 100 percent. Dnes patria tieto prevádzky vplyvom pandémie k najohrozenejším skupinám podnikateľov,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

Majitelia reštaurácií už na jar tohto roka bili na poplach, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky. Podľa dát prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty. „Dlhodobý výpadok príjmov nemusia ustáť viaceré prevádzky. Na kolená môže padnúť väčšina malých prevádzok, ktoré nemajú dostatočné finančné rezervy. Vidíme to na číslach – od začiatku tohto roka zaniklo v gastrosegmente 78 eseročiek či akcioviek v rovnakej oblasti, no zároveň až 796 subjektov, ktoré podnikajú v rovnakej oblasti na základe živnostenského oprávnenia,“ približuje Petra Štěpánová.

Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancom.

Výsledky prieskumu Slovenského združenia výrobcov piva a sladu:

  1. Viac ako polovica (56 %) podnikov hlási pokles návštevnosti zákazníkov oproti minulému roku. Pokles sa týka prevádzok naprieč celým Slovenskom.
  2. Takmer tretina prevádzok (32 %) očakáva prepad tržieb až o 50 %, v porovnaní s obdobím pred reštrikciami.
  3. Necelé dve tretiny podnikov uvádzajú, že ľudia utrácajú menej a konzumujú skôr nápoje ako jedlo.
  4. Rovnako dve tretiny gastro prevádzok (60 %) ohlasujú, že zavrú, alebo to zvládnu iba s úvermi alebo podporou vlády.
  5. Až 40 % prevádzok hlási, že by im pomohlo zníženie daňového zaťaženia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #pandémia