Ryanair bude v zime menej lietať. Firme klesol počet rezervovaných leteniek

Írska letecká spoločnosť Ryanair plánuje znížiť svoju zimnú kapacitu o tretinu v reakcii na obnovenie cestovných obmedzení v Európe v dôsledku druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Ryanair to oznámil vo štvrtok.

15.10.2020 11:00
letisko, Ryanair, doprava, dovolenka, lietadlo,... Foto: ,
Ryanair
debata

Najväčší nízkonákladový dopravca v Európe očakáva, že túto zimu zníži prepravnú kapacitu na 40 percent vlaňajšej. To je viac ako jej redukcia na 60 percent, ktorú pôvodne avizoval.

Ryanair očakáva, že vo finančnom roku do 31. marca 2021 prepraví 38 miliónov cestujúcich namiesto 50 miliónov, s ktorými počítal ešte v septembri. Na ilustráciu, v predchádzajúcom roku prepravil 149 miliónov ľudí.

Generálny riaditeľ skupiny Michael O’Leary zároveň upozornil, že tento odhad by sa mohol ešte viac znížiť, ak dôjde k zavedeniu ďalších blokád a obmedzení. Kritizoval tiež zlé riadenie leteckej dopravy v Európskej únii. Dodal, že zámerom jeho spoločnosti je rozumná letová prevádzka a minimalizácia strát pracovných miest.

Ryanair plánuje udržať až 65 percent svojej siete zimných liniek, ale so zníženými frekvenciami. Nová vlna cestovných obmedzení v Európe spôsobila, že rezervácie leteniek klesli, aj keď v októbri len mierne, ale na november a december sa citeľne znížili.

Vo vyhlásení spoločnosti sa ďalej uvádza, že zatvorí základne v írskom Corku a Shannone, francúzskom Toulouse a výrazne ich zredukuje v Belgicku, Nemecku, Španielsku, Portugalsku a vo Viedni.

Letecká spoločnosť plánuje zaviesť viac neplateného voľna a prejsť na zdieľanie pracovných miest. V radoch palubných sprievodcov dôjde k určitému prepúšťaniu, tam, kde bolo zamietnuté znižovanie platov.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Ryanair #letecká spoločnosť