Klub 500 požaduje nový Reformný plán aj tím, ktorý ho bude vytvárať

Klub 500 je rozčarovaný z návrhu Slovensko 2.0., ktorý plánuje naša vláda predložiť Európskej komisii. Podľa združenia najväčších slovenských zamestnávateľov obsahuje len čiastkové a nereálne návrhy, ktoré slovenskej ekonomike nijak nepomôže a v čo najkratšom čase je potrebné ho prerobiť.

29.09.2020 15:07
debata (9)

„Predložený návrh nie je zoznamom štrukturálnych reforiem, ale množstvom čiastkových, nekonkrétnych, nemerateľných, systémovo nesúvisiacich a miestami až chaotických opatrení. V takejto podobe nezabezpečia riadne fungovanie hospodárstva, jeho zotavenie po kríze a ani mu neumožnia naštartovať svoj rastový potenciál. Samotnú víziu materiálu nevnímame ako reformný plán, ale nereálne predstavy bez reálnych nástrojov,“ hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500, Tibor Gregor.

Málo priestoru pre vedu a výskum

Materiál podľa Klubu nerieši problematiku bujnejúcej a neefektívnej verejnej správy, vysokého daňovo-odvodového zaťaženia a málo zdôrazňuje potrebu prepojenia vzdelávania s praxou. Chýbajú aj opatrenia na podporu digitalizácie priemyslu, zlepšovania podnikateľského prostredia či udržateľnej produkcie potravín. Najväčším sklamaním je však oblasť vedy, výskumu a inovácií. „Plán obnovy nehovorí o podpore priemyslu, ktorý sa na Slovensku podieľa 25,1 % na celkovej zamestnanosti a je najvyšším zdrojom napĺňania štátneho rozpočtu. Nepojednáva ani o podpore priemyselného/pod­nikového výskumu a vývoja, ktorý je cestou k zvyšovaním konkurencieschop­nosti. Autori síce správne konštatujú, že hlavným zdrojom zásadných a originálnych inovácií býva podnikový výskum, prečo však chcú jeho podporu realizovať formou vyšších výdavkov na vedu a výskum pre univerzity a SAV?,“ pokračuje Gregor.

Kde sú odborníci?

Klub 500 nechápe ani postup vlády pri tvorbe materiálu. Zloženie pracovnej skupiny, v ktorej je z 90 členov len jediný priamy zástupca priemyslu považujú za nepriateľné. Zástupcovia preto požadujú vrátiť návrh materiálu na kompletné prepracovanie. Riešením by podľa neho bolo rozpustiť súčasnú pracovnú skupinu a vytvoriť úzky pracovný tím s adekvátnym zastúpením sektorov podieľajúcich sa na napĺňaní štátneho rozpočtu. Podľa Klubu 500 je nevyhnutné osloviť partnerov z verejného a súkromného sektora a určiť priority, ktoré môžu zabezpečiť trvalý rast ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Klub 500 #plán obnovy