Zastaví druhá vlna pandémie zotavovanie európskych ekonomík? Slovensku sa môže dariť

Druhá vlna ekonomikám únie nesvedčí. Mnohé sa už začali zotavovať, no najnovšie čísla predstihových ukazovateľov naznačujú stagnáciu.

26.09.2020 07:29
debata (3)

"Index nákupných manažérov PMI v sektore služieb najnovšie klesol o 2,9 na 47,6 bodu z predchádzajúcej hodnoty 50,5. Ide o prvý pokles od mája tohto roku,“ upozorňuje hlavný makro analytik Saxo Bank Christopher Dembik.

Zmenu trendu dokazuje aj index spotrebiteľskej dôvery spoločnosti GfK v Nemecku. Ten stagnuje na úrovni mínus 1,6 percenta, vysvetľuje analytik, čo je hlboko pod predkrízovým 9,9 percentom. "Štatistiky naznačujú rastúce obavy z dopadu druhej vlny pandémie, ktorá sa prejaví najmä v sektore služieb, v reštauráciách, hoteloch, doprave, cestovnom ruchu, či kultúre,“ hvoorí Dembik.

Oživenie v tvare písmena K

Obnova ekonomiky bude mať podľa Dembika v Európe s najväčšou pravdepodobnosťou tvar písmena K. "Znamená to, že kým niektorým krajinám, odvetviam, či spoločnostiam sa bude dariť z krízy oživiť, iné štáty, sektory a firmy budú padať,“ hovorí.

Tento rozdiel je najviac viditeľný v porovnaní priemyslu a služieb. V Nemecku je napríklad už dnes index PMI pre priemysel na úrovni 56,6, čo najviac od leta roku 2018. Práve to môže byť pozitívnou správou aj pre priemysel Slovenska, pre ktoré je práve Nemecko najväčším obchodným partnerom.

Na druhej strane však PMI pre služby v Nemecku naďalej klesá, aktuálne na 49,1. Vysvetlením je odlišný vývoj na cieľových trhoch. "Kým zahraničný dopyt sa už citeľne obnovil, čo ženie nahor výrobné podniky, aktivita v sektore služieb je naďalej pod tlakom obáv z druhej vlny,“ upozorňuje Dembik. Potvrdzuje to aj situácia na pracovnom trhu. Zamestnanosť v priemysle sa už stabilizovala, kým služby hlásia ďalšie prepúšťanie.

Index PMI pritom vychádza zo situácie v predchádzajúcom mesiaci – teda ešte z obdobia, keď neboli znovuzavedené opatrenia sociálneho dištancu. "V nasledujúcich mesiacoch preto môžeme očakávať ďalšie zhoršovanie čísel,“ hovorí Dembik.

Rýchly zásah?

Vývoj v tvare písmena K môžeme očakávať aj v rôznych častiach Európy. "Na ohrozených odvetviach ako cestovný ruch je závislá najmä Južná Európa,“ hovorí analytik. Ak budú nákaza a preventívne opatrenia pokračovať v súčasnom trende, odnesú si to najmä krajiny periférie. Ešte viac sa tak zdôrazní trend dvojrýchlostnej Európy.

Bude preto len otázkou času, kedy bude Brusel nútený navýšiť transfer finančnej pomoci zo schváleného balíka „EÚ novej generácie“. Dnes je už takmer isté, že ECB koncom tohto roka zvýši objem svojho programu výkupu aktív PEPP.

Najviac zraniteľnou krajinou Južnej Európy je bezpochyby Španielsko. Odsúhlasená podpora pre Španielov dnes predstavuje len 82 miliárd eur a väčšina z nej je plánovaná na roky 2023 a 2024, pripomína Dembik. "Je to príliš málo a príliš neskoro na to, aby to krajine pomohlo vyrovnať sa s tak hlbokou krízou,“ hovorí.

Z ekonomického pohľadu je extrémne komplikované vyhnúť sa ďalším reštrikciám, ktoré obmedzia mobilitu, dodáva analytik. "Najväčší nápor očakávame vo štvrtom kvartáli. K ochoreniu Covid-19 sa totiž pridá aj sezónna chrípka,“ hovorí. Spotreba domácností a investície firiem budú preto pod tlakom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko #priemysel #druhá vlna #oživenie ekonomiky