Cena ropy sa prispôsobuje druhej vlne koronavírusu. Opäť padla pod 40 dolárov za barel

Ropa sa za posledný týždeň oslabila. Dôvodom bola korekcia na akciovom trhu a silnejší dolár. "Oživenie globálneho dopytu po palive sa zastavilo aj preto, že druhá vlna koronavírusu nabrala na sile, najmä v Európe a Ázii,“ vysvetľuje komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

12.09.2020 06:00
debata (11)

Na trh sa tiež dostali ďalšie barely z krajín OPEC +, čo cenu ešte viac znižuje, dodáva Hansen. Cena ropy Brent tak v piatok ďalej padala. Obchodovala sa aj pod hranicou 40 dolárov za barel. Dostať sa podľa Hansena môže až na 36,50 dolára za barel.

Oživenie globálneho dopytu po energiách vykazuje známky stagnácie. "Naznačuje to, že návrat k predvírusovým úrovniam dopytu po rope bude trvať dlhšie, ako sa očakávalo,“ hovorí Hansen. Fakty ako slabé marže rafinérií, ktoré klesajú v dôsledku previsu ponuky nafty a leteckého paliva, rastúci dopyt po tankeroch, ktoré uskladňujú prebytočnú ropu a znížený dopyt z Číny, ktorá je najväčším spotrebiteľom ropy na svete, naznačujú, že návrat k predkrízovému obdobiu je čoraz viac vzdialený, vysvetľuje.

Dramatický výpredaj čierneho zlata však analytik neočakáva. "Je však viac pravdepodobné, že koronavírus a pochybnosti o načasovaní vakcíny môžu ceny čierneho zlata nad úroveň 50 dolárov posunúť až do budúceho roka,“ hovorí Hansen.

Pomalé oživenie dopytu kladie nároky aj na jednotu krajín zoskupenia OPEC +. Tie už navýšili svoju produkciu, teda ešte pred reálnym zotavením dopytu, ktorý by toto navýšenie mohol absorbovať. Medzinárodná energetická agentúra tento týždeň zverejnila svoj krátkodobý výhľad, v ktorom uviedla, že ťažba ropy v USA sa tento rok zníži o 860 tisíc barelov za deň.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny #pandémia koronavírusu