Slovensko má uzatvoriť s Novým Zélandom zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia

Slovensko má uzatvoriť zmluvu s Novým Zélandom o zamedzení dvojitého zdanenia v oblasti dani z príjmov a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Návrh zmluvy v stredu odsúhlasil vládny kabinet Igora Matoviča (OĽANO).

02.09.2020 15:08
debata (3)

V prípade neexistencie zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia podliehajú príjmy subjektov zdaneniu výhradne podľa vnútroštátnych právnych predpisov, čo môže a často vedie k dvojitému zdaneniu. „Uzavretie zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia umožňuje alokáciu zdaňovacích práv medzi oba zmluvné štáty a účinne zabraňuje dvojitému zdaneniu,“ zdôvodnilo Ministerstvo financií (MF) SR v doložke vplyvov.

Zmluva rozširuje bilaterálnu zmluvnú základňu Slovenskej republiky a rešpektuje súčasné medzinárodné požiadavky na minimálne štandardy v oblasti boja proti narúšaniu základu dane a presunom ziskov, ako aj v oblasti daňovej transparentnosti. Pokiaľ ide o otázku zlučiteľnosti medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitému zdaneniu s právom Európskej únie, spôsob zamedzenia dvojitému zdaneniu je úplne v kompetencii jednotlivých členských štátov. „Z hľadiska vecnej podstaty predkladaného materiálu ide o medzinárodnú hospodársku zmluvu všeobecnej povahy, ktorá má charakter prezidentskej zmluvy. Je medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva a povinnosti fyzických alebo právnických osôb a má prednosť pred zákonmi,“ priblížilo MF SR.

Po podpise bude zmluva predložená na vyslovenie súhlasu Národnej rade SR a následne prezidentke SR Zuzane Čaputovej na ratifikáciu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #daň z príjmov