Pokračovanie dočasnej ochrany predĺži podľa PAS agóniu neživotaschopných firiem

Pokračovanie možnosti firiem požiadať súd o dočasnú ochranu umožní podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) predlžovať agóniu tých, ktoré bez ochrany neprežijú. To podľa riaditeľa aliancie Petra Serinu znamená nechať ich zväčšovať dlhy, aby po skončení ochrany bol ich krach ešte bolestivejší. "Na Ministerstve spravodlivosti SR vôbec nechápu ako beží život podnikateľa a stále majú hrôzu z bankrotov a prípadnej nezamestnanosti. Ak podnikateľ potrebuje takýto typ ochrany rok po tom, čo sa prijali plošné opatrenia pre epidémiu, potom jeho podnikanie nie je životaschopné a treba podnik predať tým, ktorí sú ochotní kúpiť, nájsť investora, zobrať úver alebo to zabaliť, kým nevzniknú nedobytné dlhy," skonštatoval to v reakcii na predloženie návrhu zákona o dočasnej ochrane životaschopných podnikov.

17.08.2020 12:10
debata (2)

Ak by podľa neho rezort spravodlivosti chcel reálne umožniť prežiť životaschopným firmám, nevytváral by „nedotknuteľných“, ale do zákona by dal podmienku, že do mesiaca – dvoch od podania návrhu na ochranu musí podnikateľ preukázať, že zabezpečil zdroje na ďalšie podnikanie, a ak nie, ochrana končí a podnikateľ ide rovno do konkurzu. „Koronavírus tu s nami bude roky, budú aj iné vírusy a krízy, dokedy budeme "ochraňovať“ tých, ktorí sa nevedia prispôsobiť," pýta sa Serina. Každá kríza je podľa neho zároveň príležitosť vyčistiť trh od tých, ktorým to nejde. „Aj takto sa skvalitňuje podnikateľské prostredie. Čím viac budeme umelo chrániť podnikateľov pred konkurenciou a reálnym životom, tým horšie následky to v konečnom dôsledku na všetkých bude mať,“ odkazuje kompetentným.

Klub 500, ktorý spája slovenských vlastníkov spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov, podľa zverejneného stanoviska súhlasí s potrebou riešenia problematiky podnikov, ktoré sa dostali do problémov vzhľadom na pandémiu COVID-19, navrhuje však komplexnú úpravu, a to systémové opatrenia podpory zo strany štátu a ich prepojenia na legislatívu. „Klub 500 už v počiatočnej komunikácii vo veci opatrení proti následkom COVID-19 navrhoval, že je potrebné pripraviť komplexnú novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorá bude uprednostňovať reštrukturalizačné konania pred konkurzom. Myslíme si, že by mali byť dočasne zvýhodnené podmienky pre reštrukturalizačné konanie,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Životaschopné podniky by mali mať možnosť požiadať súdy o poskytnutie dočasnej ochrany aj po termíne, ktorý stanovuje aktuálne platný zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Legislatíva prijatá ešte na jar tohto roka stanovuje, že ak o ukončenie dočasnej ochrany nepožiada podnikateľ skôr, alebo o jej zániku nerozhodne súd, dočasná ochrana zaniká 1. októbra, prípadne na konci roka 2020. Ministerstvo spravodlivosti SR však do medzirezortného pripomienkového konania predložilo návrh zákona o dočasnej ochrane životaschopných podnikov, ktorý síce z aktuálne platnej legislatívy vychádza, avšak možnosť požiadať o dočasnú ochranu už časovo neobmedzuje. Okrem toho sú súčasťou predkladaného návrhu zákona aj malý konkurz, či neformálna reštrukturalizácia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #súd #ochrana