Slovenská obchodná inšpekcia má nové vedenie

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pristúpil k personálnej zmene vo vedení Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Novým ústredným riaditeľom sa stal Marcel Suchár. Vo funkcii tak vymenil dlhoročnú šéfku inšpekcie Nadeždu Machútovú. Informovala o tom hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Svrčeková.

22.07.2020 18:04
debata (2)

Sulík sa pri tomto rozhodnutí odvolal na to, že zdravé podnikateľské prostredie je jednou z priorít nového vedenia ministerstva. Od nového šéfa inšpekcie očakáva na jednej strane zachovanie ochrany práv spotrebiteľov, ale zároveň aj zmenu prístupu k podnikateľom.

„Rozhodne nesúhlasím s tým, aby sa od úradníckeho stola neprimerane vysokými pokutami trestali ľudia, ktorí na Slovensku vytvárajú hodnoty a pracovné miesta. SOI nemá slúžiť na výchovu živnostníkov, ale je jedným z nástrojov kontroly a spravodlivosti. Úlohou nového šéfa bude návrat k tomuto zámeru,“ zdôraznil Sulík.

Ten zároveň na stredajšej tlačovej konferencii priblížil, že pôvodne Machútovú odvolať nechcel. „Napriek tomu, že s ňou osobne dobre vychádzam, som musel k tomuto kroku pristúpiť preto, lebo jej videnie sveta nie je zlučiteľné s predstavami, ktoré ja chcem realizovať,“ ozrejmil minister hospodárstva.

Odmieta napríklad, aby sa obchodníci vychovávali pokutami k tomu, aby dodržiavali mnohokrát „úplne hlúpe predpisy“. „Zásadne odmietam to, aby niekto dostal 300 eur pokutu len preto, lebo reklamačný postup má iba na webe a nie v predajni, alebo preto, lebo na topánky nenapísal, že ide o športovú obuv. To je tak niečo streštené, tá realita dnešná, že s tým musíme okamžite prestať,“ dodal. Úrad by sa podľa neho mal primárne zamerať na podnety od ľudí, kontrolóri by tak napríklad nemali chodiť za obchodníkmi, na ktorých nikdy neboli žiadne sťažnosti.

Ministerstvo hospodárstva poukázalo na to, že SOI kontroluje a vykonáva dozor nad dodržiavaním povinností vyplývajúcich z desiatok právnych predpisov. Jednou z úloh nového riaditeľa bude aj sprehľadnenie a skvalitnenie legislatívy v oblasti ochrany spotrebiteľa, nastolenie rovnováhy medzi právami a povinnosťami dotknutých subjektov, ochrana pred zneužívaním informačnej asymetrie či ochrana súkromného vlastníctva.

Rezort hospodárstva zároveň očakáva zmeny v oblasti ukladania pokút a verí, že s novým vedením príde aj koniec udeľovania rôznych nezmyselných sankcií. „Vytvoríme systematický rámec na výkon kontrol. Mojím cieľom je tiež odstrániť duplicitu kontrol a znížiť ich frekvenciu na nevyhnutný počet, osobitne v prípadoch, ak sa v minulosti nezistilo porušenie povinností,“ poznamenal Suchár. Okrem prehodnotenia výšky pokút by sa mal podľa neho v budúcnosti pri drobných nedostatkoch uplatňovať aj systém tzv. druhej šance. V praxi by to znamenalo poskytnutie priestoru na odstránenie zistených nedostatkov bez uloženia pokuty.

Marcel Suchár vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Pôsobil vo viacerých advokátskych kanceláriách, ale aj ako súdny exekútor. Pracoval aj na finančnom riaditeľstve pre hlavné mesto Praha, kde realizoval nový projekt operatívneho vymáhania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #SOI