Nepokazme si naštartovanie ekonomiky. Vyzvali vládu podnikatelia

Podpora domácich firiem sa v časoch krízy musí stať top prioritou vlády, upozorňujú premiéra Igora Matoviča (OľaNO) šéfovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Klubu 500.

24.06.2020 17:36
Železiarne Podbrezová Foto:
Valcovanie a dierovanie v železiarňach Podbrezová.
debata (7)

„Slovenská vláda zvládla boj s koronavírusom, je najvyšší čas dôsledne sa venovať opatreniam na podporu ekonomiky,“ povedal predseda Klubu 500 Vladimír Soták. V tomto roku sa domáce hospodárstvo prepadne o 9,8 percenta a o prácu príde okolo 76 tisíc ľudí. "Objem štátnej pomoci napriek tomu výrazne zaostáva za západnými krajinami aj krajinami vyšehradskej štvorky,“ dodal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Predstavitelia dvoch zamestnávateľských zväzov navrhujú v budúcom roku zmraziť minimálnu mzdu na tohtoročnej úrovni 580 eur v hrubom. Proti sú zástupcovia zamestnancov, ktorí navrhujú rast najnižších platov na 656 eur v hrubom. "Práve v časoch krízy potrebujú ľudia peniaze na vytvorenie aspoň minimálnej rezervy. Zmrazenie platov ešte viac rozšíri počty chudobných a pracujúcich ľudí,“ uviedol šéf OZ Kovo Emil Machyna.

Zamestnávatelia žiadajú aj odpojiť od rastu minimálnej mzdy zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkend a štátny sviatok. Napríklad za odpracovanie osemhodinovej nočnej zmeny v rizikovom prostredí dostane zamestnanec 13,4 eura. V prípade presadenia vyššej minimálnej mzdy sa odmena za nočnú zmenu zvýši na 15,12 eura.

V snahe zmierniť ekonomické dopady pandémie Európska únia poskytne Slovensku finančné zdroje v objeme 8 miliárd eur. "Vyzývame podpredsedníčku vlády Veroniku Remišovú (Za ľudí), aby v intenzívnom dialógu so zamestnávateľmi pripravila zoznam opatrení a podmienky čerpania eurofondov,“ uviedol Soták. Ich cieľom má byť efektívne a zmysluplné čerpanie peňazí. "Do pripravovaných opatrení treba zahrnúť aj poskytnutie nenávratného finančného príspevku na zvýšenie konkurencieschop­nosti slovenského priemyslu,“ odporučil Mihók.

Predstavitelia dvoch zamestnávateľských zväzov tiež žiadajú, aby sa aj ich zástupcovia zúčastňovali rokovaní tripartity. Po nástupe kabinetu Igora Matoviča sú zo stretnutí vynechaný zástupcovia Klubu 500 aj SOPK. S vládou aj odbormi o pripravovaných zmenách rokujú iné zamestnávateľské zväzy ako napríklad Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ).

Predstavitelia domácich firiem tiež žiadajú zvýšenie podpory na udržanie pracovných miest v časoch pandémie. Dnes napríklad podniky s poklesom tržieb o 80 percent môžu dostať na jedno pracovné miesto podporu vo výške 540 eur. "Tento príspevok treba zdvihnúť na 1 100 eur,“ uviedol Soták. Súčasná podpora je vyplácaná z eurofondov a zamestnávatelia podporujú aj zavedenie trvalej podpory označovanej ako kurzarbeit. "No to platí len v prípade, že kvôli tomu nepríde k zvyšovaniu odvodov,“ pokračoval Soták. Ním vedení Klub 500 spolu SOPK pripravil desať opatrení na naštartovanie slovenskej ekonomiky.

Čo vylieči slovenskú ekonomiku

  1. Mesačný príspevok na udržanie jedného pracovného zvýšiť miesta na 1 100 eur
  2. Minimálnu mzdu zmraziť na tohtoročnej úrovni 580 eur v hrubom. Odpojiť od rastu minimálnej mzdy zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkend a štátny sviatok
  3. Reálne naštartovanie ohlásených verejných investícií napríklad do výstavby diaľnic alebo opravy ciest
  4. Zavedenie systémovej podpory investícií
  5. Zníženie koncovej ceny energií
  6. Umožniť čerpať eurofondy aj na podporu súkromných investícií a znižovania technologickej medzery spoločnosti. Zároveň vytvoriť podmienky pre efektívne čerpanie eurofondov
  7. Zreformovať systém daní a odvodov
  8. Reforma štátnej správy
  9. Zrušenie dane z dividend pre slovenské podniky. Zahraničné spoločnosti dokážu aj dnes vyviesť nezdanené zisky mimo územie Slovenskej republiky
  10. Spustenie komunálnej reformy

Zdroj: SOPK, Klub 500.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SOPK #Klub 500 #koronavírus #kríza 2020